Suoraan sisältöön

Vekaransalmen maisematie 438

Maisematie 438 tarjoaa koettavaa ja nähtävää retkeilijöille, lenkkeilijöille, matkailijoille ja paikallisille Sulkavan kirkonkylän ja Lohilahden välillä. Löydä lähialueen helmet - ajele ihmeessä!

Kirkonkylä

Liikuttavan lähellä maantietä 438 ja ehdottomasti pistäytymisen arvoinen Sulkavan kirkonkylä tarjoaa palveluita, aktiviteetteja ja nähtävyyksiä.

Kirkonkylällä on majoitus- ja ravintolapalvelut, kauppoja sekä hyvinvointi- ja terveyspalvelut. Leikkipuisto, uimaranta sekä frisbeegolf-rata tarjoavat tekemistä koko perheelle. Lemmikkejään ei ole unohdettu – uusi koirapuisto odottaa karvaisia kaveruksia leikkimään.

Palveluista nauttimisen jälkeen voit suunnata kävelylle rantaraitille ja ihastele Uitonrinteen vanhaa puutalomiljöötä mansardikattoineen sekä järvellä lipuvia purjeveneitä. Historiasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Sulkavan kirkossa, joka on vuonna 1822 valmistunut kaksoisristikirkko eli kahtamoinen, sekä Rauhaniemen museoalueella.

Vilkaharju

Vilkaharju on nelisen kilometriä pitkä pitkittäisharju, joka tarjoaa loistavat puitteet harjuluonnon ihasteluun sekä retkeilyyn.

Vilkaharjulla on kaksiosainen luontopolku, jonka ensimmäinen osan pituus on noin 3,1 km ja toisen osan noin 3,6 km. Luontopolku on viitoitettu ja merkitty keltaisin merkein puihin.

Reitillä voit ihastella harjumetsää ja bongata leppälinnun, kulorastaan sekä harmaasiepon. Alueella on myös kivikautisen asuinpaikan jäännökset sekä toisen maailmansodan aikaiset, Salpalinjaan kuuluvat panssariesteet. Lopuksi voit levähtää laavulla eväistä nauttien ja kesäisin pulahtaa Saimaaseen.

Vilkaharju on luonnonsuojelualue eli tulenteko, telttailu ja muu leiriytyminen on kielletty.

Annikinniemi

Annikinniemi on ainutlaatuinen luontokohde, jossa Saimaaseen työntyvän niemen sisälle on vedenpinnan laskun myötä jäänyt pieni lampi. Annikinniemi on osa harjualuetta.

Annikinniemi on oivallinen kohde ladata akkuja luonnonhelmassa. Rauhallisessa niemenkärjessä kaukana kiireestä ja hälinästä voi heittää vaikka virvelin järveen ja nauttia ympäröivästä luonnosta tai pulahtaa uimaan Annikinlampeen.

Lammen rannalla on tulipaikka ja niemen kärjessä laavu sekä wc-tilat. Pakkaa eväät mukaan ja karkaa arjesta keskelle luonnonihmeitä!

Vekaransalmi

Vekaransalmi on vuoroin erottanut ja yhdistänyt kansaa salmen molemmin puolin. Tänä päivänä salmen yhdistää Suomen viidenneksi pisin silta.

Vekaransalmen sillan näköalatasanteilta on huimat maisemat Saimaalle, jotka hurmaavat kaikkina vuodenaikoina, säällä kuin säällä. Katselipa siltaa ja sitä ympäröivää maisemaa sillalta, järveltä tai vaikka ilmasta, näky on todella vaikuttava. Katselun ohella Vekaransalmessa kannattaa kokeilla kalaonnea.

Vuonna 2019 valmistunut Vekaransalmen silta on 639 metriä pitkä ja 9,5 metriä leveä. Sillan alikulkukorkeus on 24,5 metriä. Alikulkukorkeus mahdollistaa kaiken alueella liikkuvan laiva- ja huviveneliikenteen kulkemisen sillan alitse.

Vekaransalmessa kulki 1700-luvulla Ruotsi-Suomen ja Venäjän raja.

Telataipaleen kanava

Kunnostettu kanava on kaunis käyntikohde ja sen yhteydessä on levähdyspaikka.

Pysähtymisen arvoinen historiallinen Telataipaleen kanava on loistava paikka pienen levähdystauon pitämiseen, liikuitpa autolla, moottoripyörällä, pyörällä, kanootilla, SUP-lautalla tai veneellä… Veneilijöitä varten kanavan pohjoispäässä on laiturit, joihin voi kiinnittyä suurillakin aluksilla. Vesiliikennettä kanavassa rajoittaa sen ylitse kulkeva maantie.

Kanavan rakensivat venäläiset sotilaat Aleksander Suvorovin määräyksestä 1790-luvulla, jolloin Ruotsi-Suomen ja Venäjän raja kulki Sulkavan Vekaransalmessa. Kanavat mahdollistivat Venäjän Saimaan laivaston turvallisen liikkumisen tuolloisen rajan tuntumassa linnoitusten välillä. Suvorovin kanavat ovat Suomen vanhimmat kanavat ja 200 metriä pitkä Telakanava on niistä suurin.

Huomioithan, että kanavan maa-alue on yksityisomistuksessa.

Lohilahti

Lohilahti on vireä kylä, johon kannattaa tulla kyläilemään ajan kanssa. Aktiivisen kyläyhdistyksen ansiosta Lohilahti palkittiin vuonna 2018 vuoden kylänä.

Lohilahden huoltoasema, leikkimielisesti Pikku-Keskinen sekä kesätorit kuuluvat kyläilyn ohjelmaan. Retkeilypolut ja frisbeegolf-rata tarjoavat aktiviteettejä yksin tai isommalla porukalla.

Extremeä hakevat nauttivat korpiseudusta, jossa voi unohtaa matkapuhelinverkon ja maailman kiireisen sykkeen ja keskittyä luomaan yhteyden itseesi ja luontoon. Lohikosken Mylly Caravan sijaitsee Lohilahdella Saimaan alueella kosken ääressä.

Lohilahdelle on helppo tulla vesitse tai teitse.