Muistomerkit
Menneiden sukupolvien muistomerkki
Vuonna 1972 kirkon 150-vuotisjuhlallisuuksiin liittyvänä tapahtumana kirkkomaalle pystytettyyn muistomerkkiin tuotiin kiviä jokaisesta 37 Sulkavan kylästä. Kirkkopihassa muistomerkin kohdalla sijaitsivat vuosina 1653 ja 1753 rakennetut kirkot.
Kivikautisten asuinpaikkojen muistopaadet
Sulkavan kunnan alueella sijaitsee useita esihistoriallisia asuinpaikkoja.
Kivikautiset asuinpaikat on merkitty vanhasta kirkonkylän sillasta kierrätetyillä kaidepaaseilla.
Salpalinja
Salpalinjaan kuuluvat Sulkavalla Sarsuinmäen tykkipatterit sekä Vilkaharjun, Vekaran ja Telakanavan panssariesteet. Salpalinnan perinneyhdistyksen kotisivuilta löytyy tietoa myös Sulkavan osuudesta. – Salpalinjaa kehitetään matkailunähtävyyskokonaisuudeksi.
Sarsuinmäen tykkipatterit ja museotykki
Salpalinjaan kuuluva linnoitustykkipatteri. Patteri on valmistunut v. 1940 ja oli valmistuttuaan Suomen 30. linnoitustykistöpatteri. Tykki on ranskalainen Canet -merkkinen tykki, jossa putken pituus on n. 7 metriä.
Sairalanmäen sotilashaudat
Osoite: Sairalanmäentie
Kustaa III:n Venäjänsodan (1788-90) aikainen hautausmaa, johon haudattiin Siikakoskella 1789 käydyssä taistelussa kaatuneita sotilaita. Perimätiedon mukaan sotilaita oli 303 sekä nainen ja lapsi.
Alueella on muistomerkki, jossa teksti:
”Pysähdy, matkamies. Paljasta pääsi isänmaasi puolesta. Kaatuneiden muistolle 5/VII – 19/VII 1789.”
Lisäksi hautausmaan kulmauksessa on Sulkavan Reserviupseerikerhon pystyttämä valkoinen puuristi, jossa teksti: ”1789 Taistelussa kaatuneiden upseereiden muistoa vaalien 18.7.1954”
Elfsborgin rykmentin sotilaiden risti
Kustaa III:n sotien aikaan kaatuneiden Elfsborgin rykmentin sotilaiden muistoristi sijaitsee Sulkavan kunnan Halttulan kylällä. Nimineuvos Kaarlo Hämäläinen pystytti hautakummun vuonna 1934 Halttulan kyläläisten kanssa. Kummun päälle Sulkavan Lions Club pystytti kuparisen ristin. Ristin paljastustilaisuus oli 19.6.1966. Muistoristissä olevassa laatassa on seuraava teksti:
”KUSTAA III SOTIEN 1788-1790 AIKANA KAATUNEIDEN ELFSBORGIN RYKMENTIN SOTILAIDEN KALMISTO. HAUTAPAIKAN LÖYSI JA MUISTOMERKIN PERUSTI YHDESSÄ HALTTULAN KYLÄLÄISTEN KANSSA NIMINEUVOS KAARLO HÄMÄLÄINEN 1934 / RISTIN PYSTYTTI LIONS CLUB SULKAVA V. 1966.”
Sulkavan kirkonkylän kirkkotarhassa on myös muistomerkki Elfsborgin rykmentin kunniaksi. Paadessa on seuraava muistokirjoitus:
”Tässä lepää Elfsborgin rykmentin sotilaita, jotka vuosien 1788-1790 sodassa uhrasivat henkensä isänmaan puolesta. Muistomerkin pystytti kuninkaallinen Elfsborgin rykmentti 1936.”
Sankarivainajien muistomerkki
Vapaus- ja kansalaissodan muistomerkki, kirkonkylän kirkkotarhassa
Muistomerkki toimi alunperin vain valkoisten puolen kansalaissodan uhrien muistomerkkinä, jossa on sulkavalaisten menehtyneiden nimet sekä muistokirjoitus:
”1939-1943
Vaikkakin kaaduitte urhot, te kuolleet ette.
Kalpanne lyö yhä, viel yhä kamppailette.
Puolesta maamme kauniimman huomenruskon,
lastemme kehtojen, isien talven ja uskon.
Annoitte voimaa sydämehen kaikille meille.
Kiitos ja kunnia sankarit, työstänne teille.”
Muistomerkkiin liitettiin 1990-luvulla kansalaissodan punaisten uhrien muistokivi, jossa on lueteltu sulkavalaisten menehtyneiden nimet.
Markan muistomerkki
Muistomerkin sanomana Suomen oman rahan, markan, lisäksi on kunnioittaa suomalaista työtä. Graniittia oleva kivi löydettiin Kesohiekan Sinkkosen pellolta, jonka jääkausi oli tuonut sinne. Muistomerkin on tehnyt kuopiolainen taitelija Mika Minkkinen, suunnitelusta vastasi silloinen kylätoimikunnan puheenjohtaja Osmo Sinkkonen ja sen rakennutti Lohilahden kyläyhdistys. Mukana on mm. vanhan hinaajan potkurinlapa, ankkuri, puomikairanteriä ja jalustaan on muurattu markan kolikko. Muistomerkissä on huomioitu kylää ja kyläläisten elämää koskevat elementit: työ, puu, vesi ja vesiliikenne. Markan muistomerkki paljastettiin 27.10 2001.
Sulkavan Suursoutupatsas
Soutupatsas Sulkavan torialueella paljastettiin 4.7.2007.
Patsaan on suunnitellut sulkavalainen taidemaalari Olavi Uusitalo ja tehnyt kuvanveistäjä Heikki Räsänen.
Henkilömuistomerkkejä
Nimineuvos Kaarlo Hämäläinen
s. 21.12.1879, k. 13.8.1951
Hautakivi on Sulkavan kirkon kirkkotarhassa ja siinä on muistoteksti:
”KOTISEUDUN TUTKIJALLE JA YSTÄVÄLLE,
SULKAVAN KUNTA”
”VAALIKAA MENNEISYYTTÄ”
Nimineuvos Hämäläisen muistomerkki Sulkavan kirjaston edessä.
Telataipaleen Hämäläiset -sukuseuran kuvanveistäjä Heikki Räsäseltä tilaama muistomerkki paljastettiin 13.8.2011 tasan 60 vuotta nimineuvoksen kuolemasta.
Runonlaulaja Mikko Torvelainen
s. 1765 Sulkava, Väätälänmäki, k. 1856
Muistokivi kansalaisopiston pihapiirissä on pystytetty 7.7.1985 Kalevalan juhlavuoden kunniaksi. Siinä on seuraava teksti:
”Miely mehte, kostu korpi,
Miehen mänesen mätelle,
Minun pyyntö päivineini,
Sekä sualis aikoiani,
Suata sualisen jumala,
Esihin yhyttäköni!”