Suoraan sisältöön

Museot ja kirkot

Rauhaniemen museoalue

Rauhaniemen museo sijaitsee vajaan 10 kilometrin päässä Sulkavan keskustasta Vanhassa Lossirannassa. Rauhaniemi on yksi Etelä-Savon vanhimmista paikallismuseoista, se jatkaa jo 1930-luvulla Sulkavan kirkonkylään perustetun museon perinteitä. Nykyään sen omistaa ja sitä ylläpitää Sulkavan kunta. Museo koostuu kahdesta osasta: ulkomuseoalueesta ja tukkilaismuseosta. Museoaluetta rajaa perinteinen särentäaita.

Ulkomuseoalueen päärakennus on Kyrsyänsalosta vuonna 1936 siirretty Summalan tilan savupirtti, joka on peräisin 1800-luvun alkupuolelta. Siinä asuttiin vielä 1930-luvulla, kunnes se vuonna 1936 siirrettiin kotiseutumuseoksi Sulkavan kirkonkylään. Sieltä se siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1980.

Ulkomuseoalueella on myös mm. aittoja, savusauna, navetta ja talli. Osa rakennuksista on alkuperäisiä Summalan tilan rakennuksia, osa on siirretty muualta tai rakennettu uudelleen ajan hengen mukaan. Rakennukset on sijoitettu toisiinsa nähden samoin kuin alun perin Kyrsyänsalon Summalassa: ulkomuseoalue vastaa siis varsin hyvin 1900-luvun alun tilaa. Savupirtin yhteyteen on liitetty kiinteästi katetulla eteistilalla kamari ja maitohuone, jotka muodostavat maakunnallisesti harvinaisen apilanlehtipohjakaavan. Museoalueen rakennukset on myös sisustettu tuon ajan mukaisesti.

Tukkilaismuseo sijaitsee ulkomuseoalueen vieressä, 1850-luvulla rakennetussa Metsähallituksen tukkilaistuvassa eli uittopirtissä. Tukkimiehet käyttivät sitä uittojen aikaan, ja tupa on myös ollut metsänvartijan asuntona ympäri vuoden. Rakennus siirrettiin Lohilahden Syrjäsaaresta ensin Rauhaniemen koulun alueelle ja vuonna 1995 nykyiselle paikalle. Tuvan sisustus antaa hyvän kuvan siitä, millaista elämä 1940–1950-luvun uittopirtissä oli.

Liätietoa museosta ja aukioloajat löydät Etelä-Savon museot -sivuilta,linkki sivupalkissa.

Sulkavan kirkot

Paikkakuntamme kauniista kirkoista ja niiden sijainneista löydät kattavasti tietoa Sulkavan kappeliseurakunnan sivuilta, linkki sivupalkissa.