Suoraan sisältöön

Virallisten uimarantojen vedenlaatu

Kategoria: Ajankohtaista

Artikkelin teksti ja päivittyvä tieto osoitteessa; https://www.sosteri.fi/palvelut/terveysvalvonta/uimarannat/.

Terveysvalvonta valvoo lainsäädännön vaatimusten täyttymistä virallisilla uimarannoilla uimakauden aikana yhteistyössä uimarantojen ylläpitäjien kanssa. Uimarannat tarkastetaan terveydensuojelulainsäädännön mukaisesti kerran vuodessa.

Sulkavan kunnan terveysvalvonnan palvelut tuottaa Sosteri (Itä-Savon sairaanhoitopiiri), jonka sivuilla myös ajantasainen tieto uimarantojen vedenlaadusta. Virallisten uimarantojen vedenlaadun raportit löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Terveysvalvonta muistuttaa uimaveden aistivaraisesta havainnoinnista ennen uimista. Mikäli havaitset vedessä rannalle ajautunutta levämassaa tai vedessä on selvästi erotettavissa hiutalemaista leväkasvustoa (sinistä tai turkoosinväristä) uimista ja veden käyttöä on syytä välttää.

Tilanne rannalla voi muuttua hyvinkin nopeasti leväesiintymien suhteen (esim. tuulen vaikutuksesta) ja tilanne kannattaa aina varmistaa uimaan mennessä.

Sinilevät (syanobakteerit) voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Yli puolet syanobakteeriesiintymistä on myrkyllisiä. Ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon. Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Tämän vuoksi:

  • vältä uimista runsaiden syanobakteeri-esiintymien aikana, myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille uimareille.
  • jos uit, käy ainakin suihkussa uimisen jälkeen
  • pidä lapset poissa rannasta runsaiden syanobakteeri-esiintymien aikana, sillä syanobakteeripitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.
  • älä käytä leväistä vettä juoma-, pesu- tai löylyvetenä
  • älä käytä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun
  • sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä tulisi välttää. Lisäksi kannattaa pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä
  • huomioi myös, ettei sinilevää sisältävää järvivettä tule käyttää myöskään eläinten juoma- ja/tai pesuvetenä.

Ohjeet helppoon sinlevähavainnointiin

Sinilevähavainnoista voi ilmoittaa terveysvalvontaan.

Uimarantavesien mikrobiologinen tutkiminen

Terveysvalvonta valvoo lainsäädännön vaatimusten täyttymistä virallisilla uimarannoilla uimakauden aikana yhteistyössä uimarantojen ylläpitäjien kanssa. Uimarannat tarkastetaan terveydensuojelulainsäädännön mukaisesti kerran vuodessa.

Kesällä 2021 Sosterin toimialueen uimarantaluettelon mukaisia yleisiä uimarantoja on yhteensä 32. (Itä-Savon sairaanhoitopiirin ky./Ympäristöterveydenhuoltojaosto § 5, 19.3.2021)

Sulkava:

  • Alinnanniemen uimaranta
  • Lohilahden uimaranta
  • Kiikkurannan uimaranta