Suoraan sisältöön

Viikoittainen koronavirustilannekuva Itä-Savossa 8.2.2022

Kategoria: Koronavirus

Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 7.2.2022
Tartuntojen lukumäärä: Viikolla 4 todettiin 172 tartuntaa, viikolla 5 yhteensä 173 tartuntaa
Sairaalahoidossa: 2 potilasta
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: 80 %
Koronatestaus: Tehtyjen koronatestien lukumäärä on aikaisempien viikkojen tasolla, noin 1000 testiä/viikko. Positiivisten testitulosten osuus oli viimeisen viikon aikana noin 25 % kaikista testatuista.
Koronarokotetilanne: Ensimmäisen rokotteen saaneiden osuus on 90,3 %. Toisen rokotteen on saanut 87,9 %. Kolmannen rokotteen on saanut 64,8 %.

Sosteri muuttaa karanteenikäytäntöään – kaikkia altistuneita ei aseteta automaattisesti karanteeniin

Tartuntamäärien pysyessä alueella korkeina, Sosteri muuttaa hiukan karanteenikäytäntöään valtakunnallisten ohjeiden mukaan. Jatkossakin sairastuneisiin ollaan Sosterista yhteydessä ja samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet asetetaan karanteeniin. Karanteeni- ja eritysaika on 7 vuorokautta.

Jatkossa tartunnanjäljitys ohjeistaa tartunnansaaneet olemaan itse yhteydessä muihin kontakteihinsa ja ilmoittamaan altistumisesta. Tartuntatautilääkäri harkitsee perheen ulkopuolisia karanteenimääräyksiä.

  • Ihmiset ovat olleet tähänkin asti aktiivisia kertoessaan kontakteilleen altistumisesta. Tätä on nyt tarpeen jatkaa ja lisätä. Tartunnanjäljityksestä ei ole enää mahdollista ottaa yhteyttä kaikkiin altistuneisiin, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista kertoo.
  • Tartunnanjäljityksen painopiste on nyt erityisesti hoito- ja hoivayksiköissä sekä sote-työntekijöissä, Luukkonen toteaa.

Kaikki, joiden kotitesti on positiivinen, testataan edelleen virallisella PCR-testillä. Vain virallinen PCR-testi mahdollistaa viralliset tartuntaan liittyvät todistukset ja etuudet.

Muutokset koskevat myös koulu- ja päiväkotiryhmiä

Koululuokkien ja päiväkotiryhmien kohdalla ei myöskään aseteta kokonaisia luokkia ja ryhmiä enää suoraan karanteeniin. Päätökset tehdään tapauskohtaisesti. Tiedottaminen tapahtuu koulujen ja päiväkotien välityksellä.

Alueen tartunnat ovat pääasiassa peräisin vapaa-ajalta

Tällä hetkellä tartunnat näyttävät tulevan vapaa-ajan kontakteista ja tapahtumista. Kontaktien määrän minimoiminen on edelleen tärkeää kaikissa ikäryhmissä.

  • Varsinaisia rajoitustoimia alueella on vähän, mutta jokaisen on syytä käyttää omaa harkintaansa osallistuessaan tapahtumiin. Sairaana tulee pysyä kotona. Erityisesti nuorten toivotaan huomioivan tämä penkkari- ja vanhojen tanssi -aikana, Luukkonen muistuttaa.

KORONAROKOTUKSET JATKUVAT

Koronarokotuksia annetaan Savonlinnan pääterveysaseman rokotuspisteen lisäksi Punkaharjun, Enonkosken, Kerimäen ja Savonrannan terveysasemilla erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Rantasalmi ja Sulkava tiedottavat omista rokotusajoistaan erikseen.

Varaa rokotusaika verkosta tai puhelinpalvelusta – myös Walk In -päivät jatkuvat

Ajanvarauksella rokotukseen pääsee kohtuullisessa ajassa jonottamatta. Rokotuksiin voi varata ajan joko sähköisesti Hyviksen kautta tai puhelimitse (044 417 3698 ma-to 8–15.30, pe 8–14). Puhelinajanvarauksessa on usein ruuhkaa aamusta, joten puhelut kannattaa ajoittaa mieluummin myöhempään ajankohtaan.  THL:n maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat saada influenssarokotteen samalla kertaa.

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Hae toinen ja kolmas rokote heti, kun mahdollista

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmatta rokotetta suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Sosteri on aloittanut 5–11-vuotiaiden rokotukset. Alle kouluikäisten rokotukset hoidetaan neuvolassa ja kouluikäisten rokotukset hoidetaan kouluterveydenhuollossa.

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Itä-Suomen alueella voi ilman asiakasmäärän rajoitusta järjestää yleisötilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu nimikoitu tai numeroitu istumapaikka. Tilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu nimikoitu tai numeroitu istumapaikka, ei siis rajoiteta henkilömäärän osalta.
  • Tilaisuuksista, joissa kaikille osallistujille ei ole osoitettu nimikoitua tai numeroitua istumapaikkaa, rajoitetaan vain yli 100 henkilön tilaisuuksia. Yli 100 henkilön tilaisuuksissa, joissa kaikille osallistujille ei ole osoitettu nimikoitua tai numeroitua istumapaikkaa, osallistujamäärä voi olla enintään 50 % tilaisuuden enimmäisosallistujamäärästä kyseisessä tilassa. Ulkotiloissa järjestettyjä yleisötilaisuuksia ei rajoiteta.
  • Laaja etätyösuositus on voimassa Sosterin alueella.
  • Sosterin alueella on voimassa 17.12.2021 päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa. Suositus koskee 10 vuotta täyttäneitä, ja on sama sekä rokotetuille että rokottamattomille.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.

Lisätiedot vain medialle

Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri, Sosteri, 044 417 3620, jaana.luukkonen@sosteri.fi