Suoraan sisältöön

Viikoittainen koronavirustilannekuva Itä-Savossa 7.6.2022

Kategoria: Koronavirus

KORONATILANNE ON RAUHOITTUMASSA

Koronavirustartuntojen määrän lasku on jatkunut Sosterin alueella. Edeltävän kahden viikon aikana uusia koronavirustartuntoja todettiin 181 kpl. Tartuntojen määrän lasku ei vielä näy samassa suhteessa sairaalahoidon tarpeessa. Edelleenkin sairaalahoidossa on 5 potilasta koronavirustartunnan vuoksi.

  • Kuten kahtena edeltävänäkin kesänä, tällä hetkellä näyttää siltä, että koronavirusepidemia rauhoittuu kesän ajaksi. On kuitenkin mahdollista, että nopeasti leviävä uusi BA.5 -omikronvariantti voi aiheuttaa tartuntamäärien nopeankin kasvun jo kesän aikana. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja valmiutta epidemian hoitoon pidetään tietysti yllä, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

THL LAAJENSI ROKOTUSSUOSITUSTAAN 70 – 79-VUOTIAILLE RISKIRYHMIIN KUULUVILLE

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille. Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi vaikeaa sydän- tai keuhkosairautta, diabetesta ja sairaalloista lihavuutta sairastavat.

Aiemmin neljänsiä koronarokotuksia on suositeltu 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille, hoivakodeissa asuville ja järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä oleville iäkkäille sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona.

Uusi rokotussuositus annettiin 2.6.22 ja Sosterissa aloitettiin heti tämän ryhmän mukaiset rokotukset. Sosterin alueella on edelleenkin suhteellisen paljon 80-vuotiaita tai iäkkäämpiäkin, joilla rokotussuoja ei ole kunnossa.

  • Kannustamme erityisesti iäkkäitä nyt ottamaan 4. koronarokoteen, koska sillä saadaan hyvä suoja vakavaa tautimuotoa vastaan, Luukkonen lisää.

SOSTERIN VIIKOITTAINEN KORONAVIRUSTILANNEKUVA JÄÄ TAUOLLE

Koronatilanteen ollessa rauhoittumassa, Sosterin nyt 2 viikon välein julkaistu koronavirustilannekuva jää tauolle. Jos koronavirustilanteessa tapahtuu väestön kannalta merkittäviä muutoksia, niistä tiedotetaan välittömästi.

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. THL suosittelee maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin, tai jos henkilöllä on hengitystieoireita ja liikkuminen kodin ulkopuolella on välttämätöntä tai jos henkilö on altistunut koronavirukselle ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä. Jokainen voi harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä, enintään kaksi vierasta kerrallaan. Ennen vierailuja on otettava yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.

Lisätiedot vain medialle

Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri, Sosteri, 044 417 3620, jaana.luukkonen@sosteri.fi