Suoraan sisältöön

Viikoittainen koronavirustilannekuva Itä-Savossa 26.4.2022

Kategoria: Koronavirus

Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa.

KORONAVIRUSTARTUNNAT SOSTERIN ALUEELLA LASKUSSA

Sosterin alueen koronavirusepidemia on menossa parempaan suuntaan. Vaikka tartuntoja on edelleen runsaasti, niiden määrä on selvästi laskenut edellisviikkoon nähden. Laskusuuntaus on ollut nähtävissä jo parin viikon ajan. Testatuista kuitenkin edelleen noin puolet on positiivisia. Sairaalahoidon tarve ei myöskään ole enää noussut. Sairaalahoidossa on koronaviruksen takia tällä hetkellä 11 potilasta.

  • Vaikka koronaepidemia jatkuu edelleen, on olemassa merkkejä siitä, että tilanne olisi alueella rauhoittumassa, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

THL päivitti maskisuositustaan 14.4.2022. Sen myötä myös Sosterin alueella kevennettiin maskin käytön suosituksia. Sosterin kaikissa toimipisteissä maskinkäyttösuositus kuitenkin jatkuu edelleen.

THL suosittelee maskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä:

  • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

  • Koska koronavirusta on yhä liikkeellä varsin paljon, jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, Jaana Luukkonen muistuttaa.
  • Erityisesti rokottamattomien yli 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa arvioida omaa sairastumisriskiään ja harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, Luukkonen jatkaa.

OHJEISTUKSET VERKOSSA

Ohjeet ja käytännöt koronatestauksista sekä eristyksestä ovat ennallaan. Ohje löytyy Sosterin verkkosivuilta osoitteesta: https://www.sosteri.fi/koronaohje.

Walk-In rokotuspäivät löytyvät osoitteesta: https://www.sosteri.fi/koronavirus-sosterissa/koronarokotukset-vaestolle/.

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. THL suosittelee maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin, tai jos henkilöllä on hengitystieoireita ja liikkuminen kodin ulkopuolella on välttämätöntä tai jos henkilö on altistunut koronavirukselle ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä. Jokainen voi harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä, enintään kaksi vierasta kerrallaan. Ennen vierailuja on otettava yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.

Lisätiedot vain medialle

Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri, Sosteri, 044 417 3620, jaana.luukkonen@sosteri.fi