Suoraan sisältöön

Viikoittainen koronavirustilannekuva Itä-Savossa 19.4.2022

Kategoria: Koronavirus

Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 18.4.2022
Tartuntojen lukumäärä: Viikolla 15 tartuntoja todettiin 443 kpl.
Sairaalahoidossa: 12 potilasta on sairaalahoidossa koronavirustartunnan vuoksi.
Koronatestaus: Positiivisten testitulosten osuus oli viimeisen viikon aikana noin 60 % kaikista testatuista.

KORONAVIRUSEPIDEMIA JATKUU LIEVÄSSÄ LASKUSUUNNASSA

Sosterin alueella on koronavirustartuntoja edelleen varsin paljon, mutta tilanne näyttäisi varovaisesti arvioiden menevän parempaan suuntaan. Testatuista kuitenkin edelleen lähes 60 % oli positiivisia. Sairaalahoidossa on koronainfektion vuoksi tällä hetkellä 12 potilasta ja hoitohenkilökunnalla on myös koronaviruksen aiheuttamia poissaoloja.

  • Kuten viime viikollakin todettiin, koronavirusta on alueella paljon ja riski tartunnoille on suuri, vaikka tilanne näyttääkin hitusen paremmalle, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

THL PÄIVITTI YLEISTÄ MASKISUOSITUSTAAN 14.4.2022

Uuden päivitetyn maskisuosituksen mukaan yleinen kasvomaskisuositus kansalaisille poistui kolmea poikkeusta lukuun ottamatta.

THL suosittelee maskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä

  • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

  • Maskisuosituksen päivityksestä huolimatta, jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, Jaana Luukkonen toteaa.
  • Vaikka koko väestön tasolla maskien käytölle ei ole vaikuttavuusperusteita vallitsevassa epidemiatilanteessa, jokaisen kannattaa harkita omaa sairastumisriskiään. Itseään voi suojata käyttämällä maskia. Erityisesti rokottamattomien yli 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa tehokkaasti, Luukkonen muistuttaa.

Päivityksen myötä kouluja ja varhaiskasvatusta koskeva maskisuositus poistuu.

OHJEISTUKSET VERKOSSA

Ohjeet ja käytännöt koronatestauksista sekä eristyksestä ovat ennallaan. Ohje löytyy Sosterin verkkosivuilta osoitteesta: https://www.sosteri.fi/koronaohje.

Walk-In rokotuspäivät löytyvät osoitteesta: https://www.sosteri.fi/koronavirus-sosterissa/koronarokotukset-vaestolle/.

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. THL suosittelee, että maskia käyttöä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin, tai jos henkilöllä on hengitystieoireita ja liikkuminen kodin ulkopuolella on välttämätöntä tai jos henkilö on altistunut koronavirukselle ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä. Jokainen voi harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä, enintään kaksi vierasta kerrallaan. Ennen vierailuja on otettava yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.

Lisätiedot vain medialle

Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri, Sosteri, 044 417 3620, jaana.luukkonen@sosteri.fi