Suoraan sisältöön

Viikoittainen koronavirustilannekuva Itä-Savossa 15.2.2022

Kategoria: Koronavirus

Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 14.2.2022
Tartuntojen lukumäärä: Viikolla 5 todettiin 173 tartuntaa, viikolla 6 yhteensä 355 tartuntaa
Sairaalahoidossa: 1 potilas
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: 75  %
Koronatestaus: Positiivisten testitulosten osuus oli viimeisen viikon aikana noin 35 % kaikista testatuista.
Koronarokotetilanne: Ensimmäisen rokotteen saaneiden osuus on 90,5 %. Toisen rokotteen on saanut 88,2 %. Kolmannen rokotteen on saanut 66,7 %. 

TARTUNTAMÄÄRÄT TUPLAANTUIVAT SOSTERIN ALUEELLA EDELLISVIIKKOON NÄHDEN – JÄLJITYS ON RUUHKAUTUNUT

Koronavirustartuntojen määrän kasvu on ollut nopeaa eikä epidemian huippua todennäköisesti ole vielä Sosterin alueella nähty. Hyvää tilanteessa on kuitenkin se, että sairaalahoidon tarve ei ole toistaiseksi kasvanut eikä sen vuoksi ole jouduttu tekemään muutoksia ajanvaraus- tai leikkaustoimintaan. Tilannetta helpottaa myös Sosterin alueen hyvä rokotekattavuus, ensimmäisen koronarokotteen on saanut jo yli 90 % alueen yli 12-vuotiaista.

  • Tartuntamäärät tulevat seuraavien viikkojen aikana todennäköisesti kasvamaan etenkin, kun hiihtolomakausi on tulossa ja lomailijoita tulee paljon muualta Suomesta. Täältä myös lähdetään lomalla muualle, arvioi johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista.

Tartunnat todetaan nyt suurimmaksi osaksi lapsilla ja nuorilla, joilla koronavirusinfektio on keskimäärin lievempioireinen. Kasvaneet tartuntamäärät ovat ruuhkauttaneet myös tartunnanjäljityksen, jonka vuoksi kansallista laajaan testaamiseen perustuvaa testaus- ja jäljitysstrategiaa ei pystytä alueella enää kaikilta osin noudattamaan. Uusista ohjeista tiedotettiin eilen 14.2.2022.

  • Tartunnanjäljityksen ruuhkautumisesta huolimatta, ketjujen jäljitys on onnistunut vielä hyvin ja tilanne on siltä osin edelleen hallinnassa. Tilannetta on kuitenkin seurattava tarkasti. On välttämätöntä, että pystytään vastaamaan jäljitystoiminnan tarpeeseen erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon laitoksissa sekä niissä tilanteissa, joissa tartuntaketjujen katkaiseminen on merkittävää erityisen haavoittuvien henkilö-/potilasryhmien suojaamisen kannalta, Luukkonen jatkaa.

14.2.2022 päivitetyt uudet ohjeet koronaan sairastuneille ja koronavirustartunnalle altistuneille löytyvät Sosterin kotisivuilta osoitteesta https://www.sosteri.fi/koronavirus-sosterissa/kotikaranteenin-toimintaohjeet/.

  • Tartunnanjäljityksen painopisteen ollessa erityisesti hoito- ja hoivayksiköissä sekä sote-työntekijöissä, korostuu koronaan sairastuneiden oma aktiivisuus kertoa tartunnasta omille kontakteilleen, jotta altistuneet henkilöt saavat tiedon. Tartunnanjäljityksestä ei pystytä kaikkiin altistuneisiin olemaan yhteydessä, Luukkonen muistuttaa.

MASKISUOSITUS ALUEELLA JATKUU

Kun varsinaisia rajoitustoimia on alueella voimassa vähän, on erityisen tarpeellista edelleen noudattaa maskisuositusta, samoin yleisiä hygienia- ja turvaohjeita. Samoin kannattaa käyttää omaa harkintaa osallistuessaan erilaisiin tapahtumiin ja sairaana kannatta pysyä kotona.

Itä-Suomen aluehallintovirasto tekee Sosterin aluettakin koskevat seuraavat rajoituspäätökset todennäköisesti 17.2.2022.

KORONAROKOTUKSET JATKUVAT

Koronarokotuksia annetaan Savonlinnan pääterveysaseman rokotuspisteen lisäksi Punkaharjun, Enonkosken, Kerimäen ja Savonrannan terveysasemilla erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Rantasalmi ja Sulkava tiedottavat omista rokotusajoistaan erikseen.

Varaa rokotusaika verkosta tai puhelinpalvelusta – myös Walk In -päivät jatkuvat

Ajanvarauksella rokotukseen pääsee kohtuullisessa ajassa jonottamatta. Rokotuksiin voi varata ajan joko sähköisesti Hyviksen kautta tai puhelimitse (044 417 3698 ma-to 8–15.30, pe 8–14). Puhelinajanvarauksessa on usein ruuhkaa aamusta, joten puhelut kannattaa ajoittaa mieluummin myöhempään ajankohtaan.  THL:n maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat saada influenssarokotteen samalla kertaa.

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Hae toinen ja kolmas rokote heti, kun mahdollista

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmatta rokotetta suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Sosteri on aloittanut 5–11-vuotiaiden rokotukset. Alle kouluikäisten rokotukset hoidetaan neuvolassa ja kouluikäisten rokotukset hoidetaan kouluterveydenhuollossa. 

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Itä-Suomen alueella voi ilman asiakasmäärän rajoitusta järjestää yleisötilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu nimikoitu tai numeroitu istumapaikka. Tilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu nimikoitu tai numeroitu istumapaikka, ei siis rajoiteta henkilömäärän osalta.
  • Tilaisuuksista, joissa kaikille osallistujille ei ole osoitettu nimikoitua tai numeroitua istumapaikkaa, rajoitetaan vain yli 100 henkilön tilaisuuksia. Yli 100 henkilön tilaisuuksissa, joissa kaikille osallistujille ei ole osoitettu nimikoitua tai numeroitua istumapaikkaa, osallistujamäärä voi olla enintään 50 % tilaisuuden enimmäisosallistujamäärästä kyseisessä tilassa. Ulkotiloissa järjestettyjä yleisötilaisuuksia ei rajoiteta.
  • Laaja etätyösuositus on voimassa Sosterin alueella.
  • Sosterin alueella on voimassa 17.12.2021 päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa. Suositus koskee 10 vuotta täyttäneitä, ja on sama sekä rokotetuille että rokottamattomille.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.

Lisätiedot vain medialle

Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri, Sosteri, 044 417 3620, jaana.luukkonen@sosteri.fi