Suoraan sisältöön

Viikoittainen koronavirustilannekuva Itä-Savossa 1.2.2022

Kategoria: Koronavirus

Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 1.2.2022
Tartuntojen lukumäärä: Viikolla 4 todettiin 172 uutta tartuntaa. Tartuntamäärät ovat pysyneet samalla tasolla viimeisten neljän viikon aikana.
Sairaalahoidossa: 2 potilasta
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: 86 %
Koronatestaus: Tehtyjen koronatestien lukumäärä on aikaisempien viikkojen tasolla, noin 1000 testiä/ viikko. Positiivisten testitulosten osuus oli viimeisen viikon aikana noin 20 % kaikista testatuista.
Koronarokotetilanne: Ensimmäisen rokotteen saaneiden osuus on yli 90 %. Kolmannen rokotteen on saanut 63,5 %.

Itä-Savon alueella tartuntojen jäljittäminen toimii edelleen hyvin valtakunnallisesta tilanteesta poiketen. Tästä johtuen oireiset potilaat ohjataan edelleen koronatestiin ja positiivisen testituloksen saaneiden asettaminen eristykseen ja altistuneiden asettaminen karanteeniin tapahtuu THL:n toimenpideohjeen 21.1.2022 ja tartuntatautilääkärin yksilöllisen harkinnan mukaisesti.

Näillä keinoilla on pystytty estämään tartuntamäärien nopea kasvu ja turvaamaan välttämättömien sairaanhoidon ja terveydenhuollon palveluiden saatavuus. Sairaanhoitopiirin pandemiajohtoryhmä arvioi tänään 1.2., että tällä hetkellä toimintaa kannattaa jatkaa, mutta seuraamme ja arvioimme tilannetta aktiivisesti.

  • Tämä on aiheuttanut kysymyksiä ja hämmennystä kansalaisten taholta, koska yleinen valtakunnallinen tilanne on sellainen, että laajasta testauksesta, tartunnanjäljityksestä ja karanteeniin asettamisesta on jo luovuttu. Tästä syystä mm. kansallisten Omaolo- ja Finentry- verkkopalveluiden antama ohjeistus ei vastaa oman alueemme käytäntöä, selventää perusterveydenhuollon johtava ylilääkäri Veikko Karvanen Sosterista.

KORONAROKOTUKSET JATKUVAT

Koronarokotuksia annetaan Savonlinnan pääterveysaseman rokotuspisteen lisäksi Punkaharjun, Enonkosken, Kerimäen ja Savonrannan terveysasemilla erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Rantasalmi ja Sulkava tiedottavat omista rokotusajoistaan erikseen.

Varaa rokotusaika verkosta tai puhelinpalvelusta – myös Walk In -päivät jatkuvat

Ajanvarauksella rokotukseen pääsee kohtuullisessa ajassa jonottamatta. Rokotuksiin voi varata ajan joko sähköisesti Hyviksen kautta tai puhelimitse (044 417 3698 ma-to 8–15.30, pe 8–14). Puhelinajanvarauksessa on usein ruuhkaa aamusta, joten puhelut kannattaa ajoittaa mieluummin myöhempään ajankohtaan.  THL:n maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat saada influenssarokotteen samalla kertaa.

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Hae toinen ja kolmas rokote heti, kun mahdollista

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmatta rokotetta suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Sosteri on aloittanut 5–11-vuotiaiden rokotukset. Alle kouluikäisten rokotukset hoidetaan neuvolassa ja kouluikäisten rokotukset hoidetaan kouluterveydenhuollossa.

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Määräys on voimassa 14.2.2022 asti.
  • Lisäksi Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Määräys on voimassa 14.2.2022 asti.
  • Laaja etätyösuositus on voimassa Sosterin alueella.
  • Sosterin alueella on voimassa 17.12.2021 päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa. Suositus koskee 10 vuotta täyttäneitä, ja on sama sekä rokotetuille että rokottamattomille.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.

Lisätiedot vain medialle

Veikko Karvanen, perusterveydenhuollon johtava ylilääkäri, Sosteri, 044 417 3201, veikko.karvanen@sosteri.fi