Suoraan sisältöön

Uusia suosituksia Sosterin alueelle valtioneuvoston linjausten vuoksi 25.2.2021

Kategoria: Koronavirus

Valtakunnallisesti heikentyneen tautitilanteen vuoksi valtioneuvosto antoi tänään uusia suosituksia. Valtioneuvosto totesi toimenpidetasolle 2 siirtymisen THL:n lausuntoon perustuen. Tämä tarkoittaa, että uudet suositukset otetaan käyttöön kaikilla leviämisvaiheen alueilla ja suositellaan otettavaksi käyttöön myös kiihtymisvaiheen alueilla paikallinen epidemiologinen tilanne huomioiden.

Maan hallitus kehottaa ottamaan heti käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset Helsingissä ja Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Vaasassa, Ahvenanmaalla ja Lapissa.

Lisäksi hallitus suosittelee, että myös nämä alueet noudattavat uusia ohjeita: Itä-Savo, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

Toimenpidekokonaisuus tulee alueellisesti määritellä ja harkita ennakollisesti niin kattavaksi, kuin välttämättömyys- ja oikeasuhtaisuusperustelut ovat osoitettavissa lainsäädäntö huomioiden.

8.3.2021 alkaen Suomessa on myös kolmen viikon pituinen sulkutila.

Sosterin alue on kiihtymisvaiheessa

Vaikka Sosterin alueella koronatilanne on tällä hetkellä hyvä ja rauhoittumassa, silti olemme edelleen STM:n hybridistrategian kiihtymisvaiheessa tartuntatautilukujen vuoksi. Kiihtymisvaiheen vuoksi uusia suosituksia tulee Sosterin alueelle, eli Savonlinnan kaupunkiin ja Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kuntiin.

Itä-Savon alueelle viimeistään 1.3.2021 alkaen voimaan tulevat suositukset

Seuraavat suositukset ovat voimassa heti tai viimeistään maanantaista 1.3.2021 alkaen siirtymäajan jälkeen.

  • Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan.
  • Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella ennallaan.
  • Etäopetus on voimassa korkeakouluissa, toisella asteella, yläkouluissa ja vapaan sivistystyön opistotoiminnassa maanantaista 1.3.2021 alkaen ja jatkuen poikkeusolojen ajan. Suositus laajentaa etäopetusta Itä-Savon alueella koskemaan toista astetta ja yläkouluja.
  • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi. Suositus laajentaa merkittävästi aikuisten harrastustoiminnan rajoituksia alueella. Kaikkien aikuisten liikunta- ja kulttuuriryhmien toiminta suositetaan keskeytettäväksi. Suositus koskee myös kuntosalien ryhmäliikuntaa. Esimerkiksi kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa asiakasmäärää suositellaan rajaamaan niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu yli 10 hengen tiloissa ja niin, että uuden tartuntatautilain hygieniavelvoitteet toteutuvat.
  • Yksityis- ja yleisötilaisuuksissa henkilömäärä suositellaan rajaamaan enimmillään kuuteen henkilöön.

 

-Tässä vaiheessa lasten ryhmäharrastuksiin emme halunneet puuttua, vaan päädyimme suosittamaan vain aikuisten ryhmäharrastuksista luopumista, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

STM:ltä on vielä tulossa ohjauskirje suosituksiin ja rajoituksiin liittyen. Sen perusteella tehdään tarvittaessa tarkennuksia nyt julkaistuihin suosituksiin.

Lisätiedot: Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri, p. 044 417 3620, jaana.luukkonen@sosteri.fi