Suoraan sisältöön

THL suosittelee neljättä rokoteannosta 70- 79-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville

Kategoria: Koronavirus

Laajennetun suosituksen mukaisen neljännen rokotusannoksen voi saada, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Rokotukset alkavat heti ja niihin kannustetaan hakeutumaan.

Uudet tartuttavammat rokotussuojaa paremmin kiertävät omikronkannat ovat lisääntyneet Euroopassa, Suomessa on myös viitteitä siitä, että uusi B.A.5-variantti leviää pääkaupunkiseudulla. Uusienkin viruskantojen leviämistä jarruttaa kesän aikana koronaviruksilla todettu vahva vuodenaikavaihtelu.

Kolme rokoteannosta antaa erinomaisen suojan vakavaa koronatautia vastaan myös yli 80-votiailla ja 70- 79-vuotiailla riskiryhmiin kuuluvilla muutaman kuukauden ajan. On kuitenkin merkkejä siitä, että kolmen rokoteannoksen jälkeen rokotteen antama suojateho vakavaa koronatautia vastaan laskee nopeammin yli 80-vuotiaialla kuin nuoremmilla ikäryhmillä. Sairaalahoitoa vaativan taudin riski on lisäksi 70 -79-vuotiailla lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla hieman suurempi kuin yli 80-vuotiailla perusterveillä.

Neljänsillä rokoteannoksilla tehostetaan suojaa sairaalahoitoista tautia vastaan. Neljänsillä annoksilla pyritään ennen kaikkea ehkäisemään iäkkäiden sairaalahoitoa ja vähentämään koronaan liittyviä kuolemia.

Rokote voidaan antaa aikaisintaan kolme kuukautta kolmannen annoksen jälkeen. Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Lisätietoja THL:n sivuilla: Neljäs koronarokoteannos – THL

Lisätiedot vain medialle

Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri, Sosteri, 044 417 3620, jaana.luukkonen@sosteri.fi