Suoraan sisältöön

Sulkavan kunta sanoo KYLLÄ elinluovutukselle

Kategoria: Ajankohtaista

Munuais- ja maksaliitto haastoi Sulkavan kunnan allekirjoittamaan elinluovutuskortin. Sulkava on ensimmäinen kunta, jonka kanssa yhteistyö on aloitettu. Yhteistyö huipentuu lauantaina 8.7. Sulkavan Suursouduissa, jossa KYLLÄ elinluovutukselle -toiminta on mukana.

Suomessa on tällä hetkellä lähes 500 ihmistä, jotka odottavat elinsiirtoa. Siirrettävistä elimis­tä on jatkuva pula. Joka vuosi elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska sopivaa siirrännäistä ei saatu ajoissa. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto on kuitenkin aina pyrittävä selvittämään, ja elinluovutuksen mahdollisuudesta ja sen merkityksestä on keskusteltava läheisten kanssa. Lompakosta löytyvä elinluovutuskortti, tai merkintä Omakannassa, kertoo tahdon selkeästi läheisillekin. Elinluovutustahdon ilmaiseminen varmistaa siis oman tahdon toteutumisen ja selkeyttää elinluovutusprosessia.

Sulkavan kunta lähti mukaan Munuais- ja maksaliiton hallinnoiman KYLLÄ elinluovutukselle -toiminnan haasteeseen allekirjoittaa elinluovutuskortti. Lauantain kirkkoveneiden lähdössä Sulkavan kunnan kaksi joukkuetta kantaa KYLLÄ elinluovutukselle -tunnuksia kirkkoveneiden keulassa.

– Kampanja tulee näkymään Sulkavan kunnan tapahtumissa ja kanavissa. Elinluovutuskortteja on myös nyt jo saatavilla Sulkavan kunnan virastotalon asiointipisteellä, kertoo Sulkavan kunnan viestintä- ja markkinointikoordinaattori Tiina Turunen.

Lisäksi Soutustadionilla jaetaan elinluovutuskortteja ja tietoa elinluovutuksista. Sulkavan Suursoudut on antanut oman tukensa KYLLÄ elinluovutukselle -toiminnalle.
– Sulkava seura toivottaa Munuais- ja maksaliiton KYLLÄ elinluovutukselle -toiminnan tervetulleeksi mukaan Sulkavan Suursoutuihin. Elinluovutus on todella tärkeää ja sitä on hyvä tehdä tunnetuksi. Elinsiirron saaneelle luovutus tarkoittaa elämänlaadun parantumista ja jopa elämän jatkumista. Puhumme siis äärimmäisen hienosta eleestä, sanoo Sulkava seuran varapuheenjohtaja Virpi Takaneva.

KYLLÄ elinluovutukselle -ständi löytyy Sulkavan soutustadionilta perjantaina 7.7 ja lauantaina 8.7.

– Tule hakemaan elinluovutuskortti, jos sinulta ei vielä sitä lompakosta löydy, kehottaa vapaaehtoistyön koordinaattori Tuula Makkonen Munuais- ja maksaliitosta.

 

Lahja elämälle / KYLLÄ elinluovutukselle -tiedotustoiminta

Elinluovutusten edistämiseen tähtäävässä tiedotustoiminnassa mukana ovat Munuais- ja

maksaliitto, Hengitysliitto, Näkövammaisten liitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen Sydänliitto ja

Sydän- ja keuhkosiirrokkaat – SYKE ry. Mukana ovat myös SPR Veripalvelu ja Regea kudospankki

ja solukeskus sekä elinsiirtolääkäreitä. Toiminnasta vastaa Munuais- ja maksaliitto.