Suoraan sisältöön

Sosteri muistuttaa kasvomaskien käytön tärkeydestä

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen ensisijaisesti pisaratartuntana. Taudin voi saada, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua. Maskien käyttö yhdessä hyvän käsi- ja yskimishygienian kanssa ehkäisee koronaviruksen leviämistä tehokkaasti.

Syyslomakausi yhdistettynä valtakunnallisesti pahenevaan koronapandemiaan muodostavat riskin siihen, että tautia tulee Itä-Savoon matkustamisen myötä muualta Suomesta. Sosteri muistuttaa, että maskia on syytä käyttää alueella voimassa olevan, laajennetun maskisuosituksen mukaisesti.

”Meillä on Itä-Savossa Suomen iäkkäin väestö, ja näin ollen alueellisesti eniten myös riskiryhmään kuuluvia henkilöitä. Tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi toivomme väestöltä sinnikkyyttä suojautumiseen, jotta suuria tautiryppäitä ei pääsisi alueelle syntymään”, Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen muistuttaa.

Sosterin laajennettu maskisuositus koskee Itä-Savon aluetta, eli Savonlinnan kaupunkia sekä ja Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kuntia. Laajennetun suosituksen mukaisesti maskia tulee käyttää lukioissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Maskia tulee käyttää aina myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, jos lähikontakteja ei voi välttää.

Koronavirus tarttuu myös oireettomista henkilöistä

Osa COVID-19-tartunnan saaneista henkilöistä ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, joten henkilö itse ei välttämättä ole edes tietoinen tartunnastaan. THL:n mukaan tutkimuksissa on kuvattu tilanteita, joissa oireeton henkilö on tartuttanut muita ahtaissa sisätiloissa.

”Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, joten käyttäjäänsä se ei tehokkaasti suojaa. Tämän vuoksi turvaväleistä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta pitää huolehtia. Sen sijaan maskin käyttäjä suojaa muita henkilöitä. Maskien teho myös perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti”, Luukkonen sanoo.

Sosterin laajennettu kasvomaskisuositus löytyy verkosta täältä: https://www.sosteri.fi/koronavirus-sosterissa/maskisuositus-sosterin-alueella-30-9-2020-alkaen/