Suoraan sisältöön

Sosteri aloittaa valtakunnalliset suolistosyöpien seulonnat syksyllä 2022

Kategoria: Ajankohtaista

Syöpäseulonnalla tarkoitetaan syövän esiasteiden tai varhaisvaiheiden järjestelmällistä etsimistä väestöstä. Tavoitteena on vähentää seulottavan syövän aiheuttamia kuolemia. Suolistosyöpäseulonta on kotikuntasi tarjoama ilmainen palvelu ja siihen osallistuminen on vapaaehtoista.

Tähän mennessä Sosterissa on toteutettu valtakunnallisen seulontaohjelman mukaisia syöpäseulontoja rintasyöpä- ja kohdun kaulaosan syövän osalta.  Näiden lisäksi syksyllä 2022 Sosterissa aloitetaan uutena suolistosyövän seulonta.

Tulevana syksynä suolistosyövän seulontaan kutsutaan kaikki 60‑, 62‑, 64‑, 66- j a 68‑vuotiaat naiset ja miehet. Jatkossa seulonnat laajenevat ja niihin tullaan kutsumaan kaikki 56 -74 vuotiaat kahden vuoden välein.

Seulottavat henkilöt saavat henkilökohtaisesti postitse lähetetyn seulontatestipaketin ohjeiden kera. Seulontaa varten tarvitaan yksi ulostenäyte, joka otetaan itse kotona. Näyte lähetetään laboratorioon tutkittavaksi paketista löytyvässä pahvikuoressa, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu. Jos seulontakutsu tai aikataulu herättää kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä Sosterin seulontahoitajiin 1.9.2022 alkaen numerosta 044 417 3650.

Seulontatulos ilmoitetaan henkilökohtaisella kirjeellä. Positiivisen tuloksen saaneille ohjelmoidaan jatkotutkimukset.

Lisää tietoa seulonnoista voi lukea myös Suomen Syöpärekisterin verkkosivuilta https://syoparekisteri.fi/seulonta, Syöpäjärjestöjen verkkosivuilta https://www.ilmansyopaa.fi/tarkkaile-kehoasi/ sekä Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta https://stm.fi/seulonnat/syopaseulonnat

Lisätiedot vain medialle

Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri 044 417 3620