Suoraan sisältöön

Koronavirustartunnat lisääntyvät Sosterin alueella nopeasti

Kategoria: Koronavirus

Tämän hetkinen koronavirusmuunnos tarttuu aikaisempaa selvästi herkemmin jo lyhyissä kontakteissa ja yhteydenotot terveydenhuoltoon ovat lisääntyneet. Sosterin ajanvaraus- ja puhelin palvelu sekä koronavirus näytteenotto ovat ruuhkautuneet.

  • Vakavalta koronataudilta suojautuu varmimmin hoitamalla rokotussuojansa kuntoon.
  • Heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi kasvomaskia on syytä käyttää kaikissa julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä. Tämä kehotus koskee myös henkilöitä, joiden rokotussuoja on kunnossa.
  • Parhaan suojan antaa FFP2- maski, mutta tavallinen kirurginen maskikin on hyvä. Pakkaskaudesta huolimatta myös sisätilojen tuulettaminen on hyvä pitää mielessä, koska se vähentää mahdollista viruspitoisuutta sisätilassa.

Jos sinulla tai läheiselläsi, vähänkään epäilyä omasta terveystilanteesta, edes lieviä flunssanoireita, suositetaan tekemään koronakotitesti, joita saa helposti hankittua sekä kaupoista että apteekeista.

  • Jos testi on negatiivinen, se kannattaa uusia parin päivän kuluessa oireiden jatkuessa.
  • Jos tulos on positiivinen, tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon PCR-testin järjestämiseksi.

Ajan koronavirustestiin saat netissä Omaolo-palvelussa www.omaolo.fi, josta saat myös koronavirusoirearvion ja ajantasaiset ohjeet. Ajan voit varata ajan puhelimitse terveysasemien keskitettyyn puhelinpalveluun 015 527 7112 arkisin klo 8-15.30, muina aikoina Päivystysapuun 116 117.

 Lisätiedot (vain medialle):

Veikko Karvanen, johtava ylilääkäri p. 044 417 3201