Suoraan sisältöön

Koronaan sairastuneen ja altistuneen toimintaohjeet päivitetty 14.2.2022

Kategoria: Koronavirus

Koronatartuntojen määrän voimakkaan kasvun vuoksi tartuntojen jäljitystyö on ruuhkautunut Sosterissa, joten laajaan testaamiseen perustuvaa testaus- ja jäljitysstrategiaa ei pystytä alueella enää kaikilta osin noudattamaan.Tästä johtuen joudumme rajaamaan jäljitystoimintaa pääosin sosiaali- ja terveydenhuollon laitoksiin ja muihin tilanteisiin, missä tartuntaketjujen katkaiseminen on tärkeää erityisen haavoittuvien henkilö/potilasryhmien suojaamisen kannalta.  Tämä tarkoittaa, että Sosterin tartunnanjäljitys ei enää ota kaikkiin tartunnan saaneisiin tai altistuneisiin yhteyttä eikä heille anneta yksilöllistä neuvontaa tai aseteta tartuntatautilain mukaiseen eristykseen tai karanteeniin.

Toimintaohjeet

Tämä suositus koskee myös rokotettuja.

Mikäli saat koronavirukseen sopivia oireita, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, vähintään seitsemän vuorokauden ajan.

Jos kuitenkin saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon

Milloin on syytä hakeutua koronatestiin? 

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

  • jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • olet raskaana.

Testiajan saat omaolo.fi -sivunkautta tai soittamalla oman terveysaseman puhelinpalveluun.

Milloin voi tehdä kotitestin?

Voit halutessasi tehdä kotitestin, jos

  • oireesi ovat lievät
  • et kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään
  • et kuulu yllä mainittuihin ryhmiin, joille suositellaan terveydenhuollon testiä

Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2 – 3 päivän välein. Jos oireisen kotitesti on toistetusti negatiivinen, tulisi siitä huolimatta välttää kontakteja vähintään seitsemän vuorokauden ajan tai niin pitkään, kunnes oireet ovat väistyneet. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin seitsemän vuorokautta, suosittelemme, että vältät kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Jos kotitestin tulos on positiivinen, pyrimme Sosterin alueella edelleen pääsääntöisesti varmistamaan tartunnan terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Mikäli diagnoosin varmistaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä (esimerkiksi sairastuneen vanhemman lapsien tartunnat kotioloissa), ei ole tarvetta hakeutua terveydenhuollon testiin.

Tartuntatautipäivärahan saamisen ehtona on PCR-testillä varmistettu koronavirustartunta, kotitesti ei tähän riitä.

Työstä poissaolon ja siitä ilmoittamisen osalta toimi oman työnantajasi ohjeiden mukaan. Jos tarvitset lääkärintodistuksen oletetusta sairastetusta koronavirustaudista esimerkiksi sairaus- tai tartuntatautipäivärahaa varten, ota yhteyttä terveydenhuoltoon työnantajasi menettelyohjeiden mukaisesti.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti.

 Pyydä tartunnalle altistuneita 

  • välttämään vapaaehtoisesti kontakteja seitsemän vuorokauden ajan siitä, kun viimeksi tapasitte
  • käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. FFP2-maski on kirurgista kasvomaskia tehokkaampi tartunnan torjumisessa.
  • mikäli hänelle tulee koronavirukseen sopivia oireita, jatkamaan kontaktien välttämistä vähintään seitsemän vuorokauden ajan oireiden alusta, kunnes hän on ollut kaksi päivää oireeton

Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Jos olet ollut läheisesti tekemisissä positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä saaneen henkilön kanssa esimerkiksi työpaikalla, harrastustoiminnassa, vapaa-ajalla, koulussa tai päiväkodissa:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut seitsemän vuorokautta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista.

Jos perheen tai talouden jäsen on oireinen ja saanut positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä:

    • Suositamme kaikkia perheeseen tai talouteen kuuluvia välttämään omaehtoisesti kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes positiivisen tuloksen saaneen oireiden alkamisesta on kulunut seitsemän vuorokautta
    • Jos muu perheen tai talouden jäsen saa positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä, seitsemän vuorokauden aika lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alkamisesta. Jos positiivisen tuloksen saanut on oireeton, seitsemän vuorokauden aika alkaa testauspäivästä.
    • Jos perheeseen tai talouteen kuuluu koululainen tai varhaiskasvatukseen osallistuva, suositamme, että lapsi on kotona omaehtoisesti edellä mainitun ajan.
    • Työssäkäyville suosittelemme etätyötä, tai toimenkuvan järjestelyä etätyössä suoritettaviin tehtäviin. Jos etätyö ei ole mahdollista, tulee työntekijän suojautua huolellisesti, jottei lähikontakteja synny työpaikalla.
    • Mikäli perheenjäsen työskentelee asiakas- tai potilastyössä sosiaali- ja terveydenhuollossa, tai työskentelee missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa, hänet asetetaan viralliseen karanteeniin. Hänen tulee itse ottaa yhteyttä oman terveysaseman puhelinpalveluun.

Puhelinnumerot korona-asioissa:

  • Ajan koronavirustestiin saat netissä Omaolo-palvelussa www.omaolo.fi, josta saat myös koronavirusoirearvion ja ajantasaiset ohjeet oman tilanteeseesi.
  • Terveysasemien keskitetty puhelinpalvelu p. 015 527 7112 arkisin klo 8-15.30 tai
  • Lasten ja nuorten palveluluukku p. 015 527 7000 arkisin klo 8-15 tai
  • Päivystysapu p. 116 117
  • Hätätilanteessa soita aina 112