Suoraan sisältöön

Etelä-Savon TE-toimisto palvelee Ukrainasta Suomeen saapuvia työllistymisessä

Kategoria: Ajankohtaista

Ukrainasta Suomeen tulevat voivat hakea tilapäistä suojelua. Se mahdollistaa oleskeluluvan saamisen nopeasti sekä rajoittamattoman työnteko-oikeuden. Ukrainalaiset voivat myös opiskella ja saada TE-palveluja Suomessa.

Etelä-Savon kuntiin on saapunut useita ukrainalaisryhmiä. He voivat jättää tilapäisen suojelun hakemuksen poliisille ja hakeutua vastaanottokeskuksen palvelujen piiriin. He voivat hakea Suomesta töitä omatoimisesti.  Mikäli he haluavat TE-toimiston palveluja, heillä on oleskeluluvan saatuaan mahdollisuus ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon. Ukrainalaiset palvellaan käynnissä olevien työllisyyden kuntakokeilujen sijaan TE-toimistossa, sillä heillä ei pääosin ole kotikuntaa Suomessa.

Ukrainasta saapuville on tarjolla työ- ja elinkeinopalveluja

TE-toimisto laatii asiakkaan kanssa kotoutumissuunnitelman. Suunnitelmassa kartoitetaan hänen työ- ja koulutustaustansa, osaamisensa sekä palvelutarpeensa ja -toiveensa. Suomen kielen koulutus on osa kotoutumista. Suomea voi opiskella oppilaitoksessa, verkkokoulutuksena tai työpaikalla. Tämän lisäksi asiakkaalle voidaan tarjota esimerkiksi

  • työnvälityspalveluja,
  • osaamiskartoitusta,
  • yrittäjävalmiuksien arviointipalvelua,
  • ammatinvalinnan ohjausta,
  • työvoimakoulutusta sekä
  • työkokeilu- tai palkkatukimahdollisuuksia.

Ukrainalaisille on tarjolla monenlaisia töitä

Ukrainasta Suomeen saapuvilla on verrattain korkea koulutustaso ja osa heistä on myös englannin ja venäjän kielen taitoisia. Useat eteläsavolaiset yritykset ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa rekrytoida ukrainalaisia. Suomessa työmahdollisuuksia on monilla aloilla. Myös kausityöhön etsitään työvoimaa.
Etelä-Savon TE-toimisto tekee yhteistyötä vastaanottokeskuksen sekä työllisyyden kuntakokeilujen kanssa ukrainalaisia työnhakijoiden kotoutumisen ja työllistymisen edistämiseksi.

Yritykset voivat tiedustella ukrainalaisten työllistämismahdollisuuksia puhelinpalvelustamme

Etelä-Savon TE-toimiston työnantaja- ja yritysasiakkaat voivat soittaa puhelinpalvelumme ja tiedustella ukrainalaisten työllistämismahdollisuuksista. Puhelinnumero 0295 044 020 klo 9.00-16.15, arkipyhien aattopäivinä klo 9-15.

Hanna Makkula, johtaja, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 02950 44004