Tilipäätös toi Etelä-Savon hyvinvointialueelle mieluisan yllätyksen. Vuoden 2023 tulos muodostuu merkittävästi vähemmän alijäämäiseksi kuin oli ennakoitu.
Eloisan alkuperäisessä talousarviossa tulot oli arvioitu 134,6 miljoonan euron suuruiseksi ja muutetussa talousarviossa 130,3 miljoonaan euroon. Tuloja kertyikin reippaasti enemmän, 152,5 miljoonaa.
- Työntekijämme ovat tehneet todella hienoa työtä. Palveluja on pystytty tuottamaan ennakoitua enemmän ja toimintatuotot yllättivätkin iloisesti. Suomen parhaimpiin kuuluvien palvelujen lisäksi olemme saaneet myös talouden tilannetta käännettyä huomattavasti ennakoitua paremmaksi. Sen ansiosta nousemme jumbosijoilta asukaskohtaisessa alijäämässä parhaimpien joukkoon, jos muiden alueiden ennakkotiedot pitävät paikkansa, iloitsee hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä.
Talouden näkymät pysyvät Seppälän mukaan jatkossakin haastavina.
- Hyvinvointialueiden rahoitusmallin mukaan väestöään menettävät alueet kuten Etelä-Savo saavat tulevaisuudessa vähemmän rahoitusta. Joudumme edelleen tekemään hankalia päätöksiä talouden sopeuttamiseksi, Seppälä sanoo.
Tuloja kertyi ennakoitua runsaammin useasta lähteestä. Pääasiassa erikoissairaanhoidon ja Vaalijalan palvelujen myymisestä muille hyvinvointialueille saatavia tuloja sisältävä myyntituottojen kertymä oli alun perin arvioitu varovaisesti 62,9 miljoonan euron tasolle, mutta loppulukemaksi muodostuikin 67,5 miljoonaa euroa.
Asiakasmaksuista koostuvat maksutuotot, yhteensä 52,9 miljoonaa euroa, toteutuivat 4,8 miljoonaa euroa muutettua talousarviota korkeampina. Enimmäkseen hankerahoituksen tuloutuksista koostuvat tuet ja avustukset toteutuivat 11,1 miljoonaa euroa muutettua talousarviota suurempina – lopullinen lukema oli noin 22 miljoonaa euroa.
Taloudesta vastaava konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä on ylpeä talouspalvelujen yksikön erinomaisesta ennakointikyvystä. Yksikkö arvioi alkuperäisessä talousarviossa toimintakatteeksi -720,5 miljoonaa euroa. Toteutunut lukema asettui tilinpäätöksessä -720,6 miljoonaksi. Toimintakate kertoo hyvinvointialueen toimintatuottojen ja -kulujen erotuksen, joka osoittaa valtion rahoituksella katettavaksi jäävien menojen määrän.
- Näin isossa organisaatiossa kateluvut osuvat harvoin saman miljoonaluvun sisään talousarviossa ja tilipäätöksessä. Yleensä tulot arvioidaan liian suuriksi ja menot liian pieniksi. Meillä on ollut todella ammattitaitoinen porukka tekemässä näitä arvioita, kiittelee Sipilä.
Kumulatiivinen alijäämä 34,4 miljoonaa
Hyvän tulokehityksen ansiosta alijäämää kertyi viime vuodelta kaikkiaan noin 43 miljoonaa euroa, kun joulukuun muutetussa talousaviossa arvioitiin sen asettuvan 50,5 miljoonan euron tienoille.
Edeltäville organisaatioille kertyneistä ylijäämistä tuli vielä lisähelpotusta. Hyvinvointialueen taseeseen siirtyi noin 8,55 miljoonan euron ylijäämien potti vähentämään kumulatiivista alijäämää*).
- Sen ansiosta Eloisalle talouden tasapainotustarvetta aiheuttavan kumulatiivisen alijäämän määrä on nyt noin 34,4 miljoonaa euroa 43 miljoonan euron sijasta. Sekin on paljon, sillä se ja tälle vuodelle budjetoitu noin 49 miljoonan alijäämä tulee kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä. Tuloshan myös heikkenee edelleen, jos jo päätetyt toimenpiteet toteutuvat arvioitua pienempinä. Valmistelemme parhaillaan uusia sopeutustoimia, kuten talousarviossakin on linjattu, kertoo vt. hankinta- ja talousjohtaja Tiia Tamlander.
Alkuperäisessä talousarviossa Etelä-Savon hyvinvointialueen toimintamenoiksi arvioitiin noin 855,1 miljoonaa euroa. Joulukuussa muutetussa talousarviossa menoiksi arviointiin 857,5 miljoonaa euroa. Lopullinen toteutunut toimintamenojen määrä oli noin 873,1 miljoonaa euroa, josta henkilöstökulujen osuus oli noin 428 miljoonaa euroa.
- Suurin murhe meillä on valtion rahoitus. Ennakoimme alkuperäisessä talousarviossa aiempien rahoituslaskelmaversioiden perusteella valtion rahoitukseksi 703,3 miljoonaa euroa, mutta se toteutui vain 694,5 miljoonan euron suuruisena eli 8,75 miljoonaa euroa alkuperäistä budjettiversiota pienempänä. Tämä on suurin syy sille, että Eloisalle kertyi viime vuodelta 7,7 miljoonaa alun perin arvioitua enemmän alijäämää palvelujen tuotantosuunnitelman mukaisista ja muista merkittävistä talouden sopeuttamistoimista huolimatta, kertoo Tamlander.
Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.) muistuttaa hyvinvointialueiden ensimmäisten tilinpäätöstietojen valtavasta merkityksestä koko maalle.
- Hyvinvointialueuudistus toi kansallisesti näkyviin todelliset sote-kulut. Ensimmäisen kerran Suomen historiassa sote-menot ovat yhdessä paikassa samoilla perusteilla kirjattuna. Nyt näemme, mitä palvelut kokonaisuudessaan maksavat, Laukkanen sanoo.
Laukkanen arvioi, että tämä on kova paikka valtiolle, joka on luonut lait, asetukset ja kaikki normit. On annettu kasalaisille lupauksia, joiden maksajia olivat ennen uudistusta pääosin kunnat.
- Tähän asti valtakunnan päätöksentekijöiden – ministeriöiden ja eduskunnan – ei ole tarvinnut katso ”silmiin”, mitä kaikki luvattu maksaa. Kunnat ovat kuitanneet laskun – nostaneet veroja ja maksuja, myyneet omaisuutta ja säästäneet kaikesta muusta kuin sotesta. Hyvinvointialueella joustavat vain menot, tulot tulevat valtiolta ennakolta annettuina, Laukkanen huomauttaa.
Eloisan talousarvioon 2024 ennakoitu 49,2 miljoonan alijäämä on Laukkasen mukaan iso luku.
- Se on noin viisi prosenttia menoista. Se vaatii toimenpiteitä tänä ja ensi vuonna. Lisää toimenpiteitä valmistellaan kesäkuun valtuuston, jossa viime vuoden tilinpäätös tulee hyväksyttäväksi, Laukkanen kertoo.
*) Kumulatiivinen alijäämä tarkoittaa taseessa olevan alijäämän kokonaismäärää. Tunnusluku sisältää sekä tilinpäätösvuoden että aikaisempien vuosien ali- tai ylijäämän yhteenlasketun määrän.
Lisätietoja
Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen, p. 0400 755 204, lh-heikki.laukkanen@etelasavonha.fi
Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi
Terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen, p. 040 656 7885, kimmo.kuosmanen@etelasavonha.fi
Ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Niina Kaukonen, p. 044 4794 4003, niina.kaukonen@etelasavonha.fi
Sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavi, p. 044 417 4100, saara.tavi@etelasavonha.fi
Konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä, p. 044 770 0577, sami.sipila@etelasavonha.fi
Turvallisuus- ja pelastuspalvelujen toimialajohtaja Seppo Lokka, p. 040 359 7864, seppo.lokka@etelasavonha.fi
Vt. hankinta- ja talousjohtaja Tiia Tamlander, p. 040 571 1983, tiia.tamlander@etelasavonha.fi