Kevään ja kesän aikana Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa on onnistunut rekrytoimaan kaikkiaan 15 opiskelijahuollon psykologia. Eloisan koulupsykologien virat ovat nyt täytettynä 95 prosenttisesti ja asetusten mukaiseen tavoitteeseen todennäköisesti päästään täysin vuoden 2025 alusta.
- Pidän tätä todella merkittävänä vahvistuksena alueen lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiselle. Koulupsykologeista on huutava pula koko maassa. Voimme ensi vuoden puolella luopua kalliista psykologien ostopalveluista, iloitsee terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen.
Onnistumiset alkoivat keväällä, kun Eloisa sai yhden psykologin Pieksämäelle ja toisen sopimussuhteeseen Savonlinnan seudulle. Kesän mittaan toteutettiin neljä rekrytointikierrosta, joista kolmas toi viisi ja neljäs peräti kahdeksan psykologia hyvinvointialueen palvelukseen.
- Psykologeja houkutti työ Eloisassa, koska olemme kehittäneet työnkuvaa vahvasti yhteistyössä vastaavan psykologin kanssa. Psykologit saavat muun muassa aiempaa enemmän oman osaamisensa kehittämiseen tukea. Lasten ja nuorten tulosaluepäällikkö Heli Järnefelt ja opiskeluterveydenhuollon psykologien palveluesihenkilö Hilpi Purhonen on ansiokkaasti kehittäneet toimintaa ja rekrytointia, kertoo yhteisten sotekeskuspalvelujen palvelualuejohtaja Marjo Numminen.
Kaikki psykologien tehtävät on täytetty Pieksämäen, Savonlinnan ja Mikkelin seudulla.
- Juvalle sekä Enonkosken, Kulennoisen ja Anttolan alueelle haemme vielä yhteensä kahta psykologia. Viimeksi rekrytoidut psykologit aloittavat työnsä siinä tahdissa, kuin voivat irrottautua edellisistä töistään, kertoo avoterveydenhuollon tulosaluepäällikkö Anna-Sofia Simula.
Psykologit tekevät työtä etänä, etä-lähityön yhdistelmänä tai lähityönä. Etätyönä tehtävään työhön kuuluu kaikki opiskeluhuollon psykologin työt ml. tutkimustarpeen arviointi. Tutkimukset tuotetaan lähipalveluna, joko omien psykologien toimesta tai palvelusetelillä.
Hybridityöskentely luo uusia mahdollisuuksia ja tuo joustavuutta työhön sekä parantaa palvelun saatavuutta myös niillä kouluilla, joissa oppilasmäärä ei edellytä psykologin paikallaoloa kaikkina arkipäivinä.
- Sivistystoimien kanssa lähdemme hyvässä yhteistyössä rakentamaan oppilashuollon ja koulujen tiivistä yhteistyötä vahvistetulla ammattilaiskaartilla. Alueellisesta oppilashuoltoryhmästä saimme jo innostuneen vastaanoton, joka varmasti tukee kokonaisuutta, Simula kertoo.