Suoraan sisältöön

Eloisa etsii vapaaehtoisia tukiperhetoimintaan lapsiperheille

Kategoria: Ajankohtaista

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa valmentaa uusia tukiperheitä jälleen syyskuussa -23. Tukiperheitä tarvitaan lapsille, joiden perheiltä puuttuvat läheisverkostot tai vanhemmat kaipaavat tukea vanhemmuuteen. Pääsääntöisesti lapsi viettää tukiperheessä yhden viikonlopun kuukaudessa. 

Tukiperheiden tarve on suuri, kaikille tukiperhettä tarvitseville lapsille ei ole tällä hetkellä perhettä.

– Tukiperheeksi voi ryhtyä aivan tavallinen perhe, pariskunta tai yksin asuvakin henkilö. Tiukkoja kriteerejä tukiperheelle ei ole, tärkeintä on aito halu ja että on antaa lapselle aikuisen aikaa, kertoo tukiperhetyön ohjaaja Anniina Neuvonen.

Tukiperheen on tarkoitus olla tilapäistä ja tavoitteellista tukea perheelle ja yleensä tukiperhesopimus tehdäänkin vuodeksi kerrallaan.

Ei sirkushuveja vaan tavallista arkea

Neuvosen mukaan tukiperheissä puuhataan viikonloppuisin hyvin tavallisia asioita. Ulkoillaan, pelaillaan tai tehdään ruokaa yhdessä, lasten mielenkiintojen mukaan. Reissuja esimerkiksi uimahalliin voidaan silloin tällöin tehdä mutta sitä ei tukiperheeltä odoteta.

– Tukiperheviikonloppuja ei tarvitse tupata täyteen sirkushuveja. Usein lapset ovat vailla aikuisen aikaa ja että aikuinen on lapsen kanssa, Neuvonen haluaa muistuttaa.

Tukiperheitä tarvitsevat lapset ovat iältään keskimäärin 1-13 vuotiaita ja voivat olla joko sosiaalihuollon tai lastensuojelun asiakkaita.

Maksuttomasta valmennuksesta välineitä tukiperhetyöhön

Eloisan järjestämä maksuton tukiperhevalmennus antaa hyvät eväät tukiperheenä toimimiseen. Valmennus ei ole sitova, vaan antaa valmennettavalle tilaa pohtia, onko hänestä tukiperhevanhemmaksi.

– Mukaan voi lähteä vaikka ei olisi ollenkaan varma haluaako ryhtyä tukiperheeksi. Valmennus ei vanhene, joten tukiperheeksi voi ryhtyä sitten myöhemminkin, Neuvonen tähdentää.

Tukiperhevalmennuksen suorittaminen on edellytys tukiperheeksi ryhtymiselle. Perheet eivät jää yksin valmennuksen jälkeenkään. Eloisan tukiperhetyön ohjaajat ovat apuna tukiperheille koko tukiperheenä toimimisen ajan.

Tavoitteena on ennaltaehkäistä ongelmien kärjistyminen 

Tukiperhetyö on parhaimmassa tapauksessa hyvä keino auttaa tuen tarpeessa olevia perheitä varhaisessa vaiheessa.

– Tavoitteena on vähentää kalliita lastensuojelun kuluja lisäämällä määrätietoisesti tukea ennaltaehkäiseviin palveluihin, kertoo Eloisan tukiperhetyöstä vastaava johtava sosiaalityöntekijä Karri Poutanen

Avun ja tuen saaminen varhaisessa vaiheessa säästää taloudellisia kuluja ja lisää perheiden hyvinvointia.

Eloisan tukiperhevalmennus syksyllä -23

La 2.9. klo 9-16.30 Live-valmennuspäivä Mikkelissä (paikka tarkentuu lähempänä ajankohtaa)
Ti 12.9. klo 16-19 Etä-valmennusilta

Ilmoittautumiset 25.8.23 mennessä tukiperhetyön ohjaaja Anniiina Neuvoselle. Valmennus on maksuton.

Lisätietoja:

Anniina Neuvonen
Tukiperhetyön ohjaaja
puh. 040 3599 882
anniina.neuvonen@etelasavonha.fi

Karri Poutanen
Johtava sosiaalityöntekijä
puh. 040 5658 396
karri.poutanen@etelasavonha.fi