Suoraan sisältöön

Ajanvarauksellinen koronanäytteenotto päättyy Etelä-Savossa

Kategoria: Ajankohtaista

Etelä-Savon hyvinvointialueella ajanvarauksellinen koronanäyttenotto päättyy huhtikuun loppuun. Lisäksi korona-asioille tarkoitettu neuvontanumero sulkeutuu. Koronarokotukset jatkuvat edelleen THL:n suositusten mukaisina.

Etelä-Savossa on suositettu tähän asti terveydenhuollon korotestausta vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville ja raskaana oleville sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisille. Testiin on voinut hakeutua koronaoireisena ajanvarauksen kautta.

Ajanvarauksellinen koronanäytteenotto päättyy huhtikuun loppuun. Koronanäytteitä otetaan tarvittaessa hoitoyksiköissä hoidon tarpeen arvion mukaisesti.

Myös läntisen Etelä-Savon alueen Koronaneuvonta-puhelin (040 676 4100) sulkeutuu huhtikuun loppuun. Näytteenotosta ja puhelinpalvelusta vapautuu resursseja muuhun hoitotyöhön.

– Koronaa sairastavia hoidetaan tietysti tarvittaessa terveydenhuollossa edelleen. Yleiskunnon heikentyessä voimakkaasti yhteyttä voi ottaa Päivystysapuun numeroon 116 117 ympäri vuorokauden, tartuntataudeista vastaava lääkäri Hans Gärdström kertoo.

Etelä-Savossakin koronaa esiintyy yhä

Gärdström kertoo, että korona kuormittaa terveydenhuoltoa edelleen joissain määrin. Eloisan yksiköissä alkuvuoden aikana on ollut muutamia koronan vuoksi tehohoitoa vaativia potilaita, mutta tällä hetkellä heitä ei ole yhtään.

– Meillä on nyt yhteensä 20 koronaa sairastavaa hoidossa, ja valtaosin nimenomaan koronan vuoksi. Eristystoimet koronapotilailla eivät kuitenkaan ole enää niin järeät kuin vielä viime vuonna, Gärdström kertoo.

Tapausmäärät ovat olleet viime viikkoina kasvussa. Koronakotitestit ovat Gärdströmin mielestä edelleen hyvä keino oireiden määrittelyyn, jotta tietää, mistä mahdollisesti pahenevat oireet ja hoidon tarve johtuvat.

– On ollut ihmisiä, joilla vaikkapa voimakkaat vatsaoireet ovat osoittautuneetkin koronaksi, eivätkä norovirukseksi, Gärdström huomauttaa.

Rokotukset käynnissä edelleen

Koronarokotusten perussarjaa ja tehosteannosta jaetaan Etelä-Savossa entiseen tapaan.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen suosituksen mukaan koronarokotteen tehosteannosta jaetaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Rokotuksia annetaan ajanvarauksella. Siitä voi lukea lisää Eloisan nettisivuilta: https://etelasavonha.fi/korona/