Suoraan sisältöön

Tiedote: Sosterin alue siirtyy koronaepidemiassa perustasolle maanantaista 10.5. alkaen

Kategoria: Koronavirus

Sosterin alue siirtyy koronaepidemiassa perustasolle maanantaista 10.5. alkaen

Sosterin alueen koronakoordinaatioryhmä päätti kokouksessaan 5.5., että Itä-Savon sairaanhoitopiirin alue siirtyy koronaepidemiassa perustasolle maanantaista 10.5. alkaen. Päätös tehtiin Sosterin pandemiajohtoryhmän esityksen mukaisesti keskustelun jälkeen.

Sosterin alue on ollut koronaepidemiassa kiihtymisvaiheessa 1.2.2021 alkaen. Viime viikkoina tartuntojen määrä on kuitenkin laskenut ja viimeisen viikon aikana uusia tartuntoja ei ole alueelle ilmaantunut lainkaan.

  • Tautitilanne on saatu hallintaan, sillä väestö on noudattanut suosituksia ja rajoituksia kiitettävästi. Myös tartunnanjäljityksessä ja testauksessa on tehty hyvää työtä. Lisäksi rokottaminen on edennyt alueella tehokkaasti. Yhteistuloksena koronatilanne on rauhoittunut ja pystyimme tekemään päätöksen perustasolle siirtymisestä, koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Perustasolle siirtyminen keventää alueella voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia. Rajoituksiin ja suosituksiin vaikuttavat kuitenkin myös valtioneuvoston määrittelemät toimenpidetasot ja ohjauskirjeet. Jos valtioneuvosto poistaa hybridistrategiaan tammikuussa lisätyt toimenpidetasot ohjeistuksestaan lähiaikoina, se vaikuttaa myös Sosterin alueen suosituksiin ja rajoituksiin.

  • Maltillisuudella haluamme varmistaa sen, että tautitilanne ei ponnahda pahemmaksi, jolloin joutuisimme taas kiristämään rajoituksia. Kesää kohti myös matkailijoiden määrä kasvaa ja ylipäätään liikkuvuutta tulee enemmän, joten tämäkin on huomioitava ja edettävä vielä rauhassa. Seuraamme kuitenkin myös valtakunnan ohjeita ja päivitämme Sosterin ohjeita uuden tiedon tultua, Luukkonen sanoo.

Voimassa olevat suositukset maanantaista 10.5.2021 lähtien:

  • Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan ja jatkuvat toistaiseksi.
  • Korkeakoulut palaavat lähiopetukseen 10.5. alkaen.
  • Työpaja Telakan toiminta ja muu kuntouttava työtoiminta jatkuu normaalisti 10.5. alkaen.
  • 12-18 vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta jatkuu normaalisti, mutta turnaustyyppisiä tapahtumia tai turnausmatkoja ei suositella leviämisvaiheen alueille tai alueilta.
  • Aikuisten ryhmäharrastustoiminnassa suositellaan lähikontaktien välttämistä sisä- ja ulkotiloissa. Esimerkiksi jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, sähly, salibandy, judo ja karate ovat lajeja, joissa lähikontakteja on vaikea välttää. Tämän tyyppisten lajien suositellaan olevan aikuisten osalta edelleen tauolla.
  • Kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa suositellaan vahvasti huomioimaan yli kahden metrin turvaväli ja hygieniaohjeistusten toteutuminen.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen. Vierailulle voi tulla vain terveenä ja enintään kaksi henkilöä kerrallaan. Ennen vierailuja on syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan sekä noudattaa hygieniaohjeita ja käyttää maskia.
  • Tilanteen säilyessä rauhallisena Itä-Suomen aluehallintovirasto ottaa kantaa yleisötilaisuuksien henkilömäärärajoitukseen ensi viikolla. Siihen saakka voimassa on kuuden henkilön rajoitus.

Lisätiedot vain medialle

Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri, 044 417 3620, jaana.luukkonen@sosteri.fi