Suoraan sisältöön

Tiedote (Sosteri) koskien talven korona- ja influenssakautta

Kategoria: Koronavirus

Sosterissa varaudutaan talven korona- ja influenssakauteen − rokotuksista kannattaa nyt erityisesti huolehtia

Koronatartuntojen määrä on valtakunnallisesti kääntynyt nopeaan nousuun. Tämä on nähtävissä myös Sosterin alueella. Rokotusten ansiosta vakavia tautimuotoja ei juuri nähdä, ja virus itsessäänkin on matkan varrella muuntunut lievempää tautia aiheuttavaksi.

Iäkkäillä tai riskiryhmäläisillä lieväoireinenkin koronatauti voi kuitenkin vaatia sairaalahoitoa. Sairaalahoidon tarve näkyy edelleen myös Sosterin alueella, koronaa sairastavia potilaita on jatkuvasti sairaalahoidossa.

Lisääntyvien koronalukujen rinnalla valmistaudutaan influenssakauteen, joka voi osoittautua poikkeuksellisen hankalaksi. On aivan mahdollista, että influenssaepidemia ajoittuu samaan aikaan uuden korona-aallon kanssa ja se voi alkaa tavanomaista aikaisemmin. Samanaikaisesti voi olla myös muita hengitystieinfektioita.

Tuttuja suojautumiskeinoja hengitystieinfektioita vastaan ei tule unohtaa 

Korona-aika on opettanut tehokkaasti suojautumaan kaikilta hengitystieinfektioilta. Näitä toimivia keinoja ei pidä unohtaa, vaan käyttää aina, kun tartunnan saamisen riski on kohonnut. Sisätiloja kannattaa tuulettaa, turvaväleistä huolehtia ja käsiä pestä. Koska niin influenssa- kuin koronaviruskin tarttuvat pisaratartuntoina, on hyvän hengityssuojan (FFP2 tai FFP3) käyttäminen varsinkin riskiryhmäläisten kohdalla suositeltavaa tilanteissa, jolloin samassa tilassa on paljon ihmisiä.

Erittäin tärkeää epidemian hallinnassa on se, että hengitysinfektion oireet podetaan kotona. Jos on aivan välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella, on suositeltavaa käyttää hengityssuojainta (mielellään FFP2 tai 3).

Rokotusten ottaminen kannattaa nyt  

Rokotukset ovat tärkein keino koronainfektion ja influenssan vakavien tautimuotojen estossa. Kun viimeisten kahden vuoden aikana on käytännössä vältytty influenssaepidemioilta, väestön immuunisuoja influenssaa vastaan on heikko. Tästä syystä on erityisen tärkeää huolehtia influenssarokotuksen ottamisesta. Influenssarokotus suojaa paitsi influenssan vakavalta tautimuodolta, myös välillä hankaliltakin influenssan jälkitaudeilta.

Rajatuille, tarkkaan määritellyille ryhmille on vakavan koronataudin estoon käytettävissä myös Paxlovid-koronalääke. Lääkettä voidaan määrätä esimerkiksi elin- tai kantasolusiirron saaneille, aktiivisessa syöpähoidossa oleville tai lääkehoidon piirissä oleville tyypin 2 diabeetikoille riippuen heidän rokotustensa määrästä.  Lääkkeen määräämisen ehtona kohderyhmään kuulumisen ohella on, että diagnoosi on varmistettu PCR-testillä. Lääke voidaan aloittaa kotitestin perusteella ja varmistaa diagnoosi PCR-testillä.

Myös voimakasoireisille ja etenkin sairaalahoitoon jääville influenssapotilaille on käytettävissä oma lääkkeensä (Tamiflu), joka lievittää oireita ja lyhentää taudin kestoa.

Lisätiedot vain medialle:

Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri, jaana.luukkonen@sosteri.fi, p. 044 417 3620