Suoraan sisältöön

Sosterin tiedote 29.1.2021: Alueellisen koordinaatioryhmän uusi suositus urheilu- ja harrastustapahtumiin

Kategoria: Koronavirus

Itä-Savon sairaanhoitopiirin pandemiajohtoryhmä ja Sosterin alueellinen koordinaatioryhmä suosittelevat, että alueella pidättäydytään sellaisesta ryhmäharrastustoiminnasta ja turnaustyyppisistä tapahtumista, joihin tulee osallistujia Sosterin alueen ulkopuolelta kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilta. Suositus on voimassa heti.

Valtakunnallinen koronavirustilanne on heikentynyt alkuvuoden aikana mm. muuntoviruksen vuoksi. 28.1.2021 sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n yhteisessä tiedotustilaisuudessa koronatilanteen kuvattiin olevan epävakaa. Tilanteen heikentyminen on tapahtunut huolimatta voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista. Tämän vuoksi valtioneuvosto on antanut rajaturvallisuuteen uusia ohjeita ja päivittänyt myös koronastrategiaansa tiukemmaksi.

Itä-Savossa koronatilanteen kehittymistä seurataan tiiviistiKoronavirustilannetta ja voimassa olevia ohjeita käsitellään säännöllisesti Itä-Savon sairaanhoitopiirin pandemiajohtoryhmässä ja Sosterin alueen koordinaatioryhmässä. Koordinaatioryhmään kuuluu edustus kaikista Sosterin alueen jäsenkunnista, AVI:sta, THL:stä, ELY-keskuksesta ja Sosterista.

Uusi suositus riskiarvion perusteella
Kokouksessaan 27.1.2021 alueellinen koordinaatioryhmä keskusteli vallitsevasta tilanteesta ja riskeistä alueellisen tilanteen heikentymiselle. Koordinaatioryhmä päätyi antamaan Itä-Savon sairaanhoitopiirin pandemiajohtoryhmän ehdotuksen pohjalta uuden suosituksen. Koordinaatioryhmä suosittaa, että Itä-Savossa pidättäydytään sellaisten ryhmäharrastustoiminta- ja turnaustyyppisten tapahtumien järjestämisestä, joihin tulee osallistujia alueen ulkopuolelta kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilta.

  • Jotta ei synny väärinkäsityksiä, tämä ei siis tarkoita paikallisia lasten tai aikuisten ryhmäharrastuksia, vaan erilaisia harrastustapahtumia, joihin tulee osallistujia kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilta. Erityisesti lasten harrastustoiminta pyritään pitämään yllä niin pitkään kuin mahdollista, kuten valtakunnallinenkin ohje on, Sosterin johtajaylilääkäri ja koordinaatioryhmän puheenjohtaja Jaana Luukkonen
  • Jokaisen kannattaa omalla kohdallaan myös miettiä, onko mahdollista osallistua tapaamisiin tai ryhmäharrastuksiin turvallisesti suositukset huomioiden tai onko syytä matkustaa leviämis- tai kiihtymisvaiheen alueille.

Luukkosen mukaan tarkoituksena on ennaltaehkäistä koronaviruksen leviämistä ja alueellisen tilanteen heikentymistä.

  • Sosterin epidemiatilanne on tällä hetkellä perustasolla, mutta tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti. Esimerkiksi parhaillaan alueellamme on selvityksessä iso tartuntarypäs opiskelijailtaan liittyen, Luukkonen sanoo.

Yleisötilaisuuksien raja on 20 henkilöä
Itä-Savossa on voimassa Itä-Suomen AVI:n alueellinen rajoitus yleisötilaisuuksien osallistujamäärän rajaamisesta 20 henkilöön (kiihtymisvaiheen suositus) . Lisäksi Sosteri suosittaa, että yksityistilaisuuksien henkilömäärä rajataan 10 henkilöön (leviämisvaiheen suositus).

Uuden suosituksen lisäksi edelleen pätevät entiset ohjeet kohtaamisten välttämisestä, varsinkin aikuisten kohdalla. Lisäksi kaikkien tulee huolehtia turvavälistä (nykyinen suositus 2 metriä) ja maskin suositusten mukaisesta käytöstä.

Lisätiedot medialle
Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri, Sosteri, p. 044 417 3620