Nuoret

Nuorten osastoltamme löydät nuorille ja nuorille aikuisille suunnatut kirjallisuuden uutuudet sekä klassikot. Hyllyihin on ladottu monipuolisesti nuorten elämää koskettavia teemoja, mutta myös jännitystä, fantasiaa, rakkautta ja huumoria. Tule valitsemaan omasi! Nuorten osastolle on sijoitettu yksi nuorten käyttöön tarkoitettu tietokone (30 min/asiakas). Koneille voi mennä, mikäli ne ovat vapaana tai voit varata ajan etukäteen. Voit myös lainata tabletin käyttöösi, tablettia ei lainata kotilainaan. Yläkerrasta löytyvät nuorten lehdet (uusimmat numerot tiskillä) ja lukunurkkaus. Myös sarjakuvat löytyvät yläkerrasta.

Tule osallistumaan palapelien kokoamiseen. Palapelit löydät yläkerrasta ja alakerrasta. Tuhannen palan papapeli tarjoaa sopivan haasteen ja mukavan ”välipalan”. Haasta kaverisi mukaan.

Esittelyssä uutuuksia:

Laura Lähteenmäki: Yksi kevät

Laura Lähteenmäen romaani on koskettava ja todenmukainen tarina punaisten tyttöjen kohtalosta Suomen sisällissodassa 1918.

Tarinan kertoo viiden nuoren tytön porukasta, joka on tutustunut tamperelaisella kenkätehtaalla syksyllä 1917.
Joukon  johtaja on Kurusta kotoisin oleva voimakastahtoinen ja joukon vanhin Linda.
Lindan tukena on aina uskollinen pikkusisko Katri. Bea, Jenny ja Aada ovat porukassa mukana kukin omien tarkoitusperiensä  vuoksi.
Huhtikuussa 1918 kenkätehdas on sodan takia suljettu ja tytöt avaavat sairaalan tyhjillään olevaan porvarishuvilaan.
Sairaalassa hoidetaan lievästi haavoittuneita punakaartin sotilaita. Ajatus on uskomaton, sillä tarkoitus on, että tytöt viidestään  Lindan johdolla hoitavat kaikki hoito- ja huoltotyöt.  Lindalla ja Bealla on lyhyt  Punaisen Ristin järjestämä sairaanhoidon kurssi  suoritettu.  Tytöillä ei kuitenkaan todellisuudessa ole mitään tietoa tai kokemusta haavojen hoitamisesta. Tulevat kokemukset ovatkin sitten aikanaan melkoisen dramaattisia.  Sairaanhoitaja ja lääkäri kuitenkin käyvät talossa päivittäin.

Kaikesta on puute niin tarvikkeista kuin ruoastakin. Vaikeasti haavoittuneita potilaita tulee yhä enemmän.  Näiden vastoinkäymisten edessä tytöt ovat jo aivan näännyksissä.

Tilanne muuttuu kestämättömäksi , kun taloon tuodaan haavoittunut poika. Tuo poika on tytöille ennestään tuttu ja Aadan ihastus.

Valkoisten saartorengas kiristyy Tampereen ympärillä ja tyttöjen sairaala joudutaan sulkemaan.

Tämän jälkeen tytöt päättävät liittyä Tampereen naiskaartiin. Teko on hyvin uskalias ja kuohuttava. Osa tytöistä leikkaa pitkät lettinsä lyhyiksi ja pukeutuu housuihin.  Tytöt saavat kiväärit ja muutaman panoksen.

Tilanne kaupungissa on sekasortoinen. Tytöille annetaan vartiointitehtäviä jotka tytöistä tuntuu mielikuvituksellisilta, kuka nyt oikeasti pystyisi ampuman toista ihmistä — edes lahtaria.