Suoraan sisältöön

Savolainen sanataidefestivaali

Savolainen sanataidefestivaali

Savolainen sanataidefestivaali juhlistaa hersyvää kielellistä kulttuuriperintöä

Savolaisilla on tunnetusti sana hallussa ja sutkauttelu sujuu. Rikasta kielellistä kulttuuriperintöämme onkin syytä arvostaa ja vaalia. Sulkavalainen kulttuuriyhdistys Ihmekollektiivi järjestää 22.-23. päivä lokakuuta Tiittalan kartanossa Sulkavalla Savolaisen sanataidefestivaalin, jossa on pääsee maksuttomissa ja kaikille avoimissa työpajoissa sekä tutustumaan savolaisen sanallisen kulttuuriperinnön menneisyyteen että luomaan uutta.

Tiesitkö, että Etelä-Savosta on muistiinmerkitty 45 runolaulusävelmää? Niistä kuulet lisää kansanmuusikko Sirkka Kososen työpajassa lauantaina 22.10. aamupäivällä. Nykypäivän lavarunous jatkaa esitettyjen runolaulujen perinnettä. Voit liittää oman jälkesi tuohon perinteeseen lavarunoilija Jonna “Nihkee Akka” Nummelan työpajassa “Lavarunon juurilla: omista muistoista esitetyksi runoksi” lauantaina 22.10. iltapäivällä.

Työpajat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille – mitään ennakko-osaamista ei vaadita!

Lauantain 22.10. ohjelma:
9.30 Tervetuloa!
10 – 12 Työpaja: Eteläsavolaiset runolaulut (kansanmuusikko Sirkka Kosonen)
13 – 17 Työpaja: Lavarunon juurilla: omista muistoista esitetyksi runoksi (Jonna “Nihkee Akka” Nummela)

Työpajojen lisäksi sanataidefestivaalilla on nähtävissä Rantasalmella vaikuttaneen Kolkkokollektiivin Tahdon-installaatio sekä tekstitaidenäyttely. Ihmekollektiivin kuratoimassa pop-up -murremuseossa on esillä materiaalia Sulkavan murrehistoriasta, jossa osallisena ovat niin Etelä-Savon murre ja Savonlinnan seudun välimurteet kuin karjalaisten siirtolaisten mukanaan tuoma vahva kaakkoismurteiden vaikutus.

Samoin erityisesti lapsille suunnattu Runopolku kiertää Tiittalan kartanon pihapiiriä: kuopiolainen Kulttuurikiska on koostanut runot Sulkavan yhtenäiskoulun Lohilahden yksikön oppilaiden sekä kirkonkylän 4.-luokkalaisten tuottamasta materiaalista.

Festivaalin illanvietossa on tarjolla runoelmapoppia, spoken wordia ja stand up -keikka (erilliset tapahtumat).

Sanataidefestivaali päättyy sunnuntaina 23.10. klo 12 – 14 Runobrunssiin , jolloin lava on vapaa kaikille, jotka haluavat lausua runoja tai kertoa tarinoita. Ihmekollektiivi on kutsunut runobrunssille esiintymään niin sulkavalaisia murreosaajia kuin Etelä-Savon muiden kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistysten edustajia. Kaikkien osallistujien pienet ja suuret säkeet ja tarinat ovat tervetulleita, murteella tai ilman. Brunssilla voi tilata nautittavaksi annoksia Tiittalan kartanon vohvelikahvilan valikoimasta.

Vohvelikahvila on avoinna lauantaina ja sunnuntaina klo 12 – 18.

Festivaalin ilmaisohjelma toteutuu Rajupusu-Leaderin AIKU-teemahankkeen tuella. Aineettoman kulttuuriperinnön AIKU-teemahankkeen tavoitteena on tehdä näkyväksi elävää aineetonta kulttuuriperintöä, kehittää kulttuuriperintötoimintaa ja lisätä toimijoiden välistä yhteistyötä.

Tapahtuma on myös osa Tiittalan kartanon lokakuista Kulttuurikuukautta:

https://www.tiittalankartano.fi/tapahtumia/

https://visitsavonlinna.fi/shops/tiittalan-kartanon-vohvelikahvila/">Tiittalan kartanon vohvelikahvila