Suoraan sisältöön

Eläintenviikko 4.-10.10. -eläinlääkäri tutuksi

Kategoria: Ajankohtaista

”On tiistai aamu ja kello on 9. Saavuin sovitusti Terveystiellä sijaitsevalle eläinlääkärin vastaanotolle, jossa eläinlääkärimme Jessica Gynther ottaa minut iloisesti vastaan. Jessica on ehtinyt jo Joroisista töihin Sulkavalle ajaessa käydä päivystyskäynnillä maatilalla. Sulkavan kunnan eläinlääkäripalvelut tuottaa siis Sosteri, jonka palveluksessa on yhdeksän vastaanottoa tekevää eläinlääkäriä koko yhteistoiminta-alueella. Päivystysvuorot jaetaan näiden eläinlääkäreiden kesken, jolloin aina löytyy apua myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin, kun vastaanotot ovat kiinni.

Aamuisin kello 8-9 välillä on varattuna puhelintunti ajanvarauksille ja neuvonnalle. Soittaa voi kyllä muuhunkin aikaan ja jättää viestin, jos eläinlääkäri on hoitotyössä, eikä pääse vastaamaan. Jessican vastaanotolle voi saapua lemmikkinsä kanssa sovittuna ajankohtana, tai jos hätä on suuri, ei ketään käännytetä ovelta pois ilman ajanvaraustakaan.

Jessica kertoo, että hänen asiakkaansa jakautuvat aika tasaisesti pieneläimiin ja tuotantoeläimiin. Pieneläinten yleisimpiä palveluita ovat terveystarkastukset, rokotukset, verinäytteet ja sterilisaatiot sekä kastraatiot. Myös hammaskiven poisto, mikrosirutus, pentuetarkastukset, europassi ja matkustusasiakirjat hoituvat Jessican kautta.

Tuotantoeläimien kohdalla eläinlääkäriltä saamat palvelut ovat myös hyvin monipuoliset. Sairaustapausten hoitamisen lisäksi esimerkiksi hevosten kohdalla hoituu rokotukset, hampaiden raspaus, ostotarkastukset, ontumatutkimukset ja verinäytteet. Jessica hoitaa myös tiineystarkastuksia ultran avulla, ja huolehtii tilojen terveydenhuolto käynneistä, jotka tehdään yhteistyössä tilallisten kanssa.

Vaikka seurasi Jessican työtä vain yhden aamupäivän ajan, muodostui kuitenkin jo näkemys siitä, miten monipuolista ja arvokasta työtä eläinlääkärimme tekee. Aamusta vastaanotolla kävi tuttu lemmikki sovitulla ajalla, jonka jälkeen matka jatkui maatilalle poikineen lehmän hoitamiseen. Hoitotyöt sujuivat ongelmitta, ja yhteistyö niin eläinten kuin tilallisten välillä oli mutkatonta. Samalla käynnillä tarkastettiin vielä vastasyntynyt vasikkakin, ja matka jatkui seuraavalle tilalle. Toisella tilalla Jessican hoidettavana oli niin vasikoita, hiehoja kuin lehmiäkin. Samalla käynnillä hoidettiin kuntoon monta eri asiaa, mikä on järkevää ja käytännöllistä niin tilallisen kuin eläinlääkärinkin kannalta.

Jessican kertoessa työstään, nousi useamman kerran esiin kiitollisuus siitä, että saa työskennellä päivittäin Sulkavalla ja lähikunnissa. Jessica arvostaa tilallisten panostusta työhönsä ja eläimiinsä. Hänen mukaansa täällä pidetään hyvää huolta niin tuotantoeläimistä kuin pieneläimistäkin. Työskennellessä kunnallisena eläinlääkärinä, työ on hyvin monipuolista ja pääsee liikkumaan myös vastaanoton ulkopuolella. Asiakkaista tulee tuttuja, jolloin työ myös helpottuu, ja Jessica kertoo täällä olevien ihmisten olevan mukavia. Välimatkat täällä voivat toki olla pitkiä, ja varsinkin päivystyksissä, kun vastuualueena on Juvan, Sulkavan ja Rantasalmen alue. Ajamisen vastapainona Jessica kuitenkin nauttii myös vapaa-ajalla luonnosta ja omien lemmikkien kanssa puuhaamisesta.

Saamme olla kiitollisia, kun meillä täällä Sulkavalla on oma eläinlääkäri, ja hoitoon pääsy on turvattua! Eläinlääkärimme Jessica on 15 vuoden kokemuksellaan alan ammattilainen, ja hänen arvostuksena eläimiä, tiloja, ihmisiä sekä luontoa kohtaan näkyvät kyllä hänen työssään.

Kiitos eläinlääkärimme Jessica Gynther ja hänen asiakkaansa unohtumattomasta aamupäivästä kanssanne!”